Välkommen till Arkivens Dag på Arkivcentrum Norrbotten i Luleå

Arrangemang » Norrbotten » Luleå » ,

Årets Arkivens dag bjuder på visningar och föredrag med inspiration av årets tema, myter och mysterier. Spökhistorier, mysterier och mytomspunna händelser lyfts fram ur historien vid visningar i arkiven och exponeringar av utvalt material i vår forskarsal. I biblioteket berättar Piteå museums Morgan Stenberg om legender från Pitetrakten, medan arkivchef Tore Andersson Hjulman vägleder begynnande forskare i den ofta snåriga arkivdjungeln.

Vi bjuder på fika! Besökare får chans att vinna museets nya årsbok, Norrbotten, som i år firar 100 år, genom att gissa vad det mystiska föremålet ur museisamlingarna är för något. Och för de minsta finns en barnhörna med pyssel.

Program:
11.00 Arkivcentrum Norrbotten öppnar

11.30 Arkivvisning 1

12.00 Föredrag: ”Piteås legender förr och nu” – Morgan Stenberg

Museipedagog Morgan Stenberg från Piteå museum, lyfter fram legender och myter från 1300-talet till 1800-talet och jämför med mer nutida skrock, myter och berättelser. Föredraget handlar om allt från den försvunna kyrkklockan i Gamla kyrkbyn till de hemliga gångarna vid Furunäsets före detta mentalsjukhus.

13.30 Arkivvisning 2

14.00 Sök i arkiv – Tore Andersson Hjulman

Att hitta rätt i arkivvärlden kan upplevas som svårt, ja ibland som ett äventyr fullt av gåtor. Arkivchef Tore Andersson Hjulman reder ut begreppen och ger vägledning till dem som vill påbörja sin egen forskning.

15.00 Arkivcentrum stänger

Tid: 11:00 – 15:00

Besöksadress: Höstvägen 7 i Luleå, stadsdelen Björkskatan (i samma hus som Björkskatans hälsocentral, ingång i huvudentrén, gå ner till plan 1)

Tillgänglighetsinformation:
Hörslinga finns i biblioteket. Vid visningar i arkivet används mikrofon.

Arrangör: Norrbottens museum och Norrbottens Föreningsarkiv

Kontaktperson: Karin Tjernström, +46724501460, karin.tjernstrom@norrbotten.se

Länk till program

Länk till affisch (pdf)