Välkommen till Arkivens dag på Malmö stadsarkiv

Arrangemang » Skåne » Malmö » ,

Öppet hus med föredrag, magasinsvisningar, bokförsäljning och fika. På plats finns även Malmö släktforskarförening som hjälper till med släktforskning och DNA-test.

Program:
MAGASINSVISNINGAR med arkivarie Olle Nordquist kl. 10.30, 12.30 och 13.30.

FÖREDRAG
Kl. 11.00 Sions Vises protokoll – sanningen om myten För drygt 100 år sedan översattes Sions Vises protokoll från ryska till olika språk och trycktes i massupplagor. ”Protokollen” spred effektivt myten om en judisk världskonspiration. Texten är fortfarande central för nazister, radikalislamister och konspirationsteoretiker, trots att den avslöjades som ett falsarium redan 1921. När, var och i vilket syfte skrevs ”protokollen”? Hur spreds de över världen? Hur vet vi att det är falskt?

Föreläsare är Kent Werne, journalist och författare, som bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna Allt är en konspiration – en resa genom underlandet (2018) och Konspirationsfeber (2021).

12.00 Missgärningar – historisk true-crime från 1850-talets Skåne
Petra Nyberg berättar om sin roman Missgärningar och om detektivarbetet i arkiven. Boken baseras på ett verkligt mordfall som hon hittade i en dombok från Torna häradsrätt. Berättelsen innehåller ond bråd död, drama och passion som inte står en nutida såpopera efter.

Petra Nyberg är arkivarie vid Riksarkivet, Lund. 2021 gav hon ut sin första roman Missgärningar.

13.00 Fantomen – den vandrade vålnaden. Myternas fantomen och Claes Reimerthi – mästare i Fantomenmanus.
Thomas Storn talar om Fantomen och Claes Reimerthi, en av Sveriges mest framgångsrika seriemanusförfattare, som i närmare 40 år skrev manus till den svenska Fantom-tidningen. Efter Reimerthis bortgång 2021 mottog Seriearkivet en stor donation med seriemanuskript, brev och tidningsurklipp, samt ett omfattande referensbibliotek.

Thomas Storn är arkivarie och styrelseledamot i Seriefrämjandet. Han är en av initiativtagarna till Seriearkivet och medverkar i bokserien Svensk Seriehistoria.

14.00 Handelsfartyget Sten Stures mystiska försvinnande
Kerstin von Seth förlorade sin far, sjökaptenen Gösta Rudnert från Malmö, i januari 1947 då fartyget Sten Sture, efter att ha lastat kol i polska Gdansk, inte återvände. Familjen fick besked via radion att fartyget förlist genom minsprängning nordost om Bornholm. Många oförklarliga händelser ledde slutligen till arkiven där hon startade sin efterforskning efter den mest troliga versionen av händelseförloppet.

Föreläsare är Kerstin von Seth, författare till bland annat När du ser Karlavagnen (2008) och den nyutkomna boken Vrakspillror (2022).

Tid: 10:00 – 15:00

Besöksadress: Malmö stadsarkiv, Bergsgatan 20

Arrangör: Malmö stadsarkiv i samarbete med Malmö Släktforskarförening i samverkan med Skånes Släktforskarförbund, Malmö Kulturhistoriska Förening och Seriearkivet.

Kontaktperson: Karin Sjöberg, karin.sjoberg@malmo.se

Länk till program

Länk till affisch