Nordiska museets arkiv och Riksantikvarieämbetets arkiv bjuder in till gemensam Arkivens dag!

Arrangemang » Stockholms län » Stockholm » ,

Välkommen till Arkivens dag hos Nordiska museets arkiv som i år arrangeras tillsammans med Riksantikvarieämbetets arkiv. Årets tema handlar om myter och mysterier, om det oförklarliga, det förtrollande och övernaturliga som går att upptäcka i våra båda arkiv – och vad som är möjligt att lära sig, om man djupdyker i våra båda arkivsamlingar.

Kom och se närmare på svartkonstböcker, ta del av berättelser om sjukdomsbot och mytomspunna platser. Lyssna på originalinspelningar från skilda tider med människor som berättar om sina liv och minnen.

Vi visar några av de kulturhistoriska filmer som finns i Nordiska museets arkiv och Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet, håller föredrag om runor och rungåtor.

Fri entré till arkivet och bibliotekets läsesal. Vill du besöka museet betalar du ordinarie entré: 140 kr, pensionär och student 120 kr.

Program:
12.00–16.00 Föredrag, ljud- och filmuppspelningar, utställning av arkivhandlingar. Visning av våra digitala resurser.

Detaljerat program:
13.00-13.20 Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet: ”Djävulen i Hassela och en amerikansk runsten.”

14.00-14.20 Filmvisning! Nordiska museets arkiv visar filmer från sina kulturhistoriska samlingar.

15.00-15.20 Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet: ”Rungåtor och lyckliga arkivfynd.”

Tid: 12:00 – 16:00

Besöksadress: Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6–16, Stockholm

Vägbeskrivning:
https://www.nordiskamuseet.se/artiklar/hitta-hit

Tillgänglighetsinformation:
För besökare som rullar:

Tillgänglighetsentréer finns på två ställen: den ena finns till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan (plan 1) och den andra finns på bakgården. Vid ingångarna finns automatisk dörröppnare.

Arkivets och bibliotekets läsesal finns på samma våningsplan som tillänglighetsentréerna.

P-plats för innehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan parkera avgiftsfritt på anvisad plats vid tillgänglighetsentrén vid huvudentrén samt vid museets norra gavel (som vetter mot Strandvägen). Det finns även en plats vid södra gaveln mot Gröna Lund och på bakgården vid staketet med infart via södra grinden. ​Adressen till Nordiska museet är Djurgårdsvägen 6–16.

Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan (plan 1), en bit innanför tillgänglighetsentrén, mitt emot museibutikens entré. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.

Läs mer på: https://www.nordiskamuseet.se/artiklar/tillganglighetsguide

Arrangör: Nordiska museets arkiv, Riksantikvarieämbetets arkiv

Kontaktperson: Marie Steinrud, 086747907, marie.steinrud@nordiskamuseet.se

Länk till webbplats

Smöjning. Ett barn dras genom ett s.k. vårdbundet träd för att tillfriskna, här ifrån engelska sjukan. Uppland. (Nordiska museet, NMA.0034675) Fotograf: Okänd

Smöjning. Ett barn dras genom ett s.k. vårdbundet träd för att tillfriskna, här ifrån engelska sjukan. Uppland. (Nordiska museet, NMA.0034675)
Fotograf: Okänd