Myter och mysterier – Arkivens Dag i Sigtunastiftelsens Bibliotek och Arkiv

Arrangemang » Stockholms län » Sigtuna » ,

Utifrån årets tema Myter och mysterier visar vi i Sigtunastiftelsens Bibliotek och Arkiv ett urval ur våra mystika samlingar i en utställning och fördjupar oss i ämnet med kortare föredrag. Genom programmet vill vi hedra minnet av nyligen bortgångne Svante Ögren, som bidrog till att tre mystika samlingar kom att få en plats på Sigtunastiftelsen samt med många fördjupande kurser, seminarier och samtal inom det mystika fältet.

Hjalmar Ekströms bibliotek och arkiv, den kristne mystikern, skomakaren och diakonen, vilken Martin Lönnebo beskriver som ”en av de mest betydande mystikerna i nordiskt fromhetsliv”.

Kurt Almqvists bibliotek och arkiv, språkvetaren, religionsfilosofen och författaren, som företrädde traditionalismen, en västerländsk, sufisk form av Philosophia Perennis, den tidlösa visheten.

Hans Hofs bibliotek och arkiv, teologen, prästen och professorn i religionsfilosofi, som grundade Rättviks meditationscentrum 1972, som verkar för kristen djupmeditation – en kroppsbaserad kontemplativ andlighet – liksom Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapet, till stöd och inspiration för människors andliga sökande, och Föreningen Zenvägen 1984.

Programmet inleds med en kort presentation av de mystika samlingarna. Därefter blir det korta föredrag och samtal om de mystika samlingarna med Lisbeth Gustafsson, journalist, författare och Mäster Eckhartsällskapets ordförande och Bo Pehrson, fd ordförande i Mäster Eckhartsällskapet, Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap på Södertörns högskola och årets Mäster Eckhart-stipendiat, samt Carl Stattin, diakon och skapare av podden "Den fördolda världen".

Programmet avrundas med en presentation av Svante Ögrens mångåriga arbete med att, utifrån dessa mystika samlingar, skapa kurser, program och resor tillsammans med religionspsykologen Antoon Geels.

Vi bjuder på fika.

Varmt välkomna!

Program:
13:00 En kort presentation av Sigtunastiftelsens mystika samlingar.
13:15 Program med föredrag och samtal.

Tid: 13:00 – 16:00

Besöksadress: Sigtunastiftelsens bibliotek, Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna 

Tillgänglighetsinformation:
Sigtunastiftelsens bibliotek och arkiv är en K-märkt byggnad där tillgänglighetsanpassningen för funktionshindrade är mycket begränsad.  Programmet ges i biblioteket, vilket är tillgängligt med rullator/rullstol. 
Handikappanpassad toalett med skötbord finns i Sigtunastiftelsens huvudentré i intilliggande byggnad. 

Arrangör: Sigtunastiftelsens Bibliotek och Arkiv 

Kontaktperson: Isabel Larruy Bergqvist, 08-592 589 09, klipparkiv@sigtunastiftelsen.se

Länk till webbplats

Länk till program

Hjalmar Ekströms bibliotek. Fotograf: Isabel Larruy Bergqvist. Foto av två rader med böcker i en bokhylla.

Hjalmar Ekströms bibliotek.
Fotograf: Isabel Larruy Bergqvist