Utställning Vallentuna Kulturhus Tre arkiv berättar – Myter & mysterier

Arrangemang » Stockholms län » Vallentuna » ,

I utställningen får du veta mer om några av de myter och mysterier som finns i Vallentunas tre arkiv; Folkrörelsearkivet, kommunarkivet och bildarkivet.

I våra arkiv finns många spännande historier och händelser som ibland är både hemska och helt obegripliga. Vad hände egentligen den där mörka februarikvällen 1918 när Angans mejeri sattes i brand? Varför besköts Carl Johan Ericsson när han på sommaren 1858 besökte svärföräldrarna i Frösunda? Varför finns det bara ett enda fotografi från Vallentuna Folketspark och inga andra handlingar i arkiven? Detta är några av de arkivmysterierna du får veta mer om i utställningen.

Hur ska vi få tag på handlingar som saknas i arkiven? Är de försvunna för alltid? Att vara arkivdetektiv innebär att ge sig ut på en upptäcktsfärd i historien. En del svar har vi hittat, annat fortsätter vara ett frågetecken tills de sista pusselbitarna blir hittade – om det någonsin sker.

I kommunarkivet har vi också hittar en handling från 1990 med rubriken ”Ang märkliga äldre byggnader i Vallentuna kommun”. Upprinnelsen till detta dokument visade sig vara ett brev till kommunen från kommunens hembygdsföreningar om bland annat vikten av att dokumentera äldre värdefull bebyggelse. Några av dessa byggnader tittar vi närmar på i utställningen.

Program:
Vernissage lördag 12/11 kl 14.30.
Plats: Lokalhistoriska avdelningen i Vallentuna Kulturhus bibliotek, övre planet.
Invigningstalare: Börje Sjöman, ordförande i Össeby hembygdsförening.
Vernissagen ingår i jubileumsprogrammet för Vallentuna Kulturhus 10 år!

Utställningen visas sedan till och med 29 januari 2023.

Datum: 2022-11-12 – 2023-01-29

Besöksadress: Allévägen 1, 186 39 Vallentuna

Vägbeskrivning:
Kommunalt tar man sig enklast med Roslagsbanan till Vallentuna Station. Vallentuna Kulturhus ligger i Vallentuna Centrum ca 100 meter från stationen.

Tillgänglighetsinformation:
Hiss

Arrangör: Arr: Vallentuna Folkrörelsearkiv, Vallentuna bildarkiv och Vallentuna kommunarkiv

Kontaktperson: Vallentuna Kulturhus att Mia Ståhl Broborg, 0766415354, mia.stahl.broborg@vallentuna.se

Länk till program

Länk till affisch (pdf)

Detta foto på Folke Thunbergs orkester 1950 är det enda dokument från Vallentuna Folkpark som finns i arkiven. Fotograf: okänd. Från vänster till höger: en man som spelar trummor, en man som blåser klarinett, en man som spelar dragspel, en man som spelar ståbas samt en man som spelar xylofon

Detta foto på Folke Thunbergs orkester 1950 är det enda dokument från Vallentuna Folkpark som finns i arkiven.
Fotograf: okänd