Arkivcentrum Gotland

Arrangemang » Gotland » Arkivcentrum Gotland » ,

Vi berättar om spännande livsöden och historiska händelser. Möt personer som utmanat gränser eller som bildligt eller bokstavligt passerat gränser. Är det mod eller armod som varit drivkraften när man lämnat sitt hemland? Vilka har slagits för demokrati och lika rättigheter? Hur har normerna sett ut och hur har man behandlat de som inte följt normerna?

Välkommen till en gränslös dag i arkiven!

Länk till program (pdf)

Föredrag och filmvisning

11.00 Klimat och misär känner inga gränser
”En glimt av regionens internationella arbete”, Bertil Klintbom, Internationell  strateg Region Gotland berättar bland annat om Gotlands samarbete med Tanzania.

12.00 Filmvisning

13.00 Röda Korset – 150 år av gränslöst arbete
Svenska Röda Korset firar 150 år och Röda Korset på Gotland 100 år. Göran Wahlqvist, verksamhetschef för Röda Korset på Gotland, tar oss med på en resa i tid och rum om Röda Korsets betydelse då och nu.

14.00 Följ med i ord och bild på en unik rundresa i det nya och fria Baltikum år 1991
Gotlands Allehandas dåvarande medarbetare reportern Peter Daun och fotografen Ulf Glimfalk gjorde hösten 1991 en flera veckor lång resa genom Estland, Lettland och Litauen. Det var en unik resa. Peter och Ulf var första journalisterna från väst som reste genom länderna efter deras frigörelse från Sovjetmakten.
Peter och Ulf talade med ministrar som ville omvandla länderna till marknadsekonomi och de tog sig utan tillstånd med hjälp av ett äldre par in på en då ökänd kärnkraftanläggning som låg bara 30 mil från Stockholms centrum. De båda tittade på miljön, intervjuade folket och belyste det spirande hoppet. Runt parlamentsbyggnaderna fanns fortfarande stridsvagnshindren kvar och varje land hade två gränskontroller – en sovjetisk och en för landet.
Bara 10-15 landmil öster om Gotland fanns nya och i många stycken okända länder där helt andra spelregler gällde. Peter och Ulf fick med damstrumpor, socker och cigaretter ”muta” sig fram genom byråkrati, vid bensinköp med mera.
Om denna spännande resa berättar de och visar bilder som idag bevaras vid Landsarkivet.

Utställningar
Regionarkivet och Landsarkivet presenterar ett rikt urval av dokument med utgångspunkt i årets tema Gränslöst.

Möt fyra väldigt olika människor som valde att leva sina liv utanför de sociala och religiösa gränser som gällde under deras samtid. Modiga Therese Andreas Bruce som föddes som flicka men som levde som man under 1800-talet, läs hans egna memoarer och ta del av hur domkapitel och länsstyrelse hanterade detta. I brev från den gotländske forskaren Anton Stuxberg får vi följa med på resa genom Nordostpassagen ombord på ångfartyget Vega år 1878-1880. Olof Bingmark som under väckelsen valde att år 1893 resa ut som missionär till Kina och som sedan med fru och barn gick ett fruktansvärt öde till mötes. Och om den reslystne och vilde sjömannen Anders Oskar Walfrid Stenhoff som korsade Atlanten under 1850-talet och som senare togs in på Visby hospital.
Ur vår fotografiska samling visar vi porträtt av romer och resande, bilder som lämnats kvar på en fotoateljé efter att de rest vidare.
I en del av utställningen skildras ett urval ur Röda Korsets internationella verksamhet under 1940-1950-tal. Under dagen finns även Röda Korset Gotlands distrikt för att berätta om sin idag 100-åriga verksamhet.

Under perioden 1863-1951 fanns det på Gotland hela 91 landsbygdskommuner, en stad och ett landsting. Centrum av Hemse var ett municipalsamhälle 1896-1958 och Slite blev köping 1936. Hur såg egentligen resan ut mot dagens organisation? Var det helt smärtfritt att övergå från 92 små kommuner, en stad och ett landsting till en enda gränslös kommun?

Offentlighetsprincipen finns i vår grundlag tryckfrihetsförordningen (250 år nästa år). Genom den kan gränslöst många personer ta del av vårt nationella kulturarv i arkiven. Det spelar ingen roll varifrån du kommer eller vem du är om du vill ta del av offentliga handlingar. Lär dig mer på Arkivens dag om hur det fungerar.

Gränser i geografin behöver ständigt beskrivas. Vi visar bland annat exempel på tomtkartor från olika tider och platser.

Visningar
Välkommen att följa med på en guidad tur bakom kulisserna och se våra magasin, vi visar exempel ur arkiven och berättar om Landsarkivets och Regionarkivets verksamhet. Visningen tar cirka 30 minuter. Visningsbiljett hämtas i receptionen, där visningen också startar. Begränsat antal. Vi ger visningarna kl. 10.30, 11.30, 13.45, 15.15.

Tipspromenad
Gå vår kluriga och populära tipspromenad, svaren hittar du bland det utställda materialet. Bokpriser. För barnen finns en speciell tipspromenad med pris till alla.

Servering
Vi bjuder under dagen på kaffe med dopp.

Barnverkstad
Alla barn är välkomna till vår verkstad där vi klipper och klistrar, ritar och målar och har kul.

Bokförsäljning
Botanisera bland våra böcker och hitta din favorit.

Släktforskning, databaser och digitala arkiv
Hur börjar jag släktforska och vad finns digitaliserat? Vår personal finns på plats och hjälper dig i vår dataläsesal. På plats finns också Gotlands Genealogiska förening som berättar om sin verksamhet och svarar på frågor.

Tid: 10-16

Plats: Arkivcentrum Gotland, Broväg 27

Arrangörer: Riksarkivet, Landsarkivet i Visby och Regionarkivet Gotland

Kontakt: Elisabeth Siltberg, Regionarkivet Gotland, regionarkivet@gotland.se
Maria Larsson Östergren, Landsarkivet i Visby, maria.larsson-ostergren@riksarkivet.se