Arkivcentrum Gotland

Arrangemang » Gotland » ,

Varmt välkommen till Arkivens dag 2014. Årets tema är Orostider. Vad finns i arkiven om krig och kristider, flyktingar  och farsoter, graviditeter och liv på glid? Vi håller öppet hus med utställningar, föredrag, film och visningar bakom  kulisserna. Ta med hela familjen och upptäck och utforska våra arkiv.

Föredrag och film

10.15 Filmmedley på temat Orostider
Under 25 minuter visar vi klipp ur Landsarkivets filmsamling med filmer av Gunnar Olsson och PerÅke ”Putte” Friberg. Du får bland annat se avsnitt med Lottor, Hemvärn och Röda Korset från 1958, liksom en gestaltning från 2012 av slaget vid Mästermyr och en intervju från Martebo från 1994 morgonen efter Estonia hade förlist. För urval och sammanställning svarar Dan ”DannePe” Pettersson.

11.00 Flyktingar under krig och kallt krig
Gotland har under hela 1900-talet med sitt läge mitt i Östersjön varit en viktig plats. Mickael Lundgren berättar om sin forskning om flyktingar som kommit direkt till Gotland med tyngdpunkt på tiden under andra världskriget.

12.30 70 år sedan flykten till Gotland 1944
Riina Noodapera, Estlands honorärkonsul på Gotland, föreläser om flykten från Baltikum 1944. Det är nu 70 år sedan över 10 000 personer lämnade Baltikum och nådde Gotland under hösten 1944. Flera familjer reste vidare till bland annat England och Kanada medan andra familjer och enskilda stannade på ön. Om deras öden och umbäranden under flykten från sitt hemland berättar Riiina Noodapera.

13.30 ”Gammalsvenskby i krisens Ukraina”
Sofia Hoas & Lars Thomsson, Föreningen Svenskbyborna, åkte till Gammalsvenskby i september 2014. De visar aktuella bilder och berättar om oron och livet i Gammalsvenskby i krisens Ukraina.

15.00 Filmmedley på temat Orostider
För innehåll se ovan.

Visningar bakom kulisserna
Välkommen att följa med på en guidad tur bakom kulisserna och se våra magasin, vi visar exempel ur arkiven och berättar om Landsarkivets och Regionarkivets
verksamhet. Visningen tar cirka 30 minuter.
Visningsbiljett hämtas i receptionen, där visningen också startar. Begränsat antal. Vi ger visningarna kl. 10.30, 11.30, 13.45, 15.15

Utställningar
Vi presenterar ett rikt urval av dokument med utgångspunkt i årets tema Orostider.

Landsarkivet visar;
• Sjukdomar och farsoter – rödsot, kolera och spanska sjukan
• På flykt om Gammalsvenskbyborna och om flykten över Östersjön från Baltikum 1944
• Oönskade graviditeter – barnamord och fosforförgiftning
• Svält och hunger – lär mer om det sena 1600-talets svält på ön

Regionarkivet visar;
• Kristider
• Valtider – förändringens tider
• Brand och säkerhet
• Vänner i med- och motgång
• Oro för förändringar

Tipspromenad
Gå vår kluriga och populära tipspromenad, svaren hittar du bland det utställda materialet. Första pris är ett 3-månaders abonnemang på SVAR. Bokpriser till andra pristagare. För barnen finns en speciell tipspromenad med pris till alla.

Servering
Vi bjuder under dagen på kaffe med dopp.

Barnverkstad
Alla barn är välkomna till vår verkstad där vi klipper och klistrar, ritar och målar och har kul.

Bokförsäljning
Botanisera bland våra böcker och hitta din favorit.

Släktforskning, databaser och digitala arkiv
Hur börjar jag släktforska och vad finns digitaliserat? Vår personal finns på plats och hjälper dig i vår dataläsesal. På plats finns också Gotlands Genealogiska förening som berättar om sin verksamhet och svarar på frågor.

Länk till program i pdf

Plats: Arkivcentrum Gotland, Broväg 27, Visby

Tid: 10.00-16.00

Kontakt:
Maria Larsson Östergren, maria.larsson-ostergren@riksarkivet.se
Elisabeth Siltberg, regionarkivet@gotland.se