Arkivens dag i Eslövs kommun!

Arrangemang » Skåne » Eslöv » ,

Den 2: a lördagen i november firas traditionsenligt Arkivens dag runt om i Sverige. Välkommen till årets arrangemang i Eslöv den 13 november!

Vid varje Arkivens dag fokuserar vi på Skånes Arkivförbund lite extra på en av kommunerna i Skåne. I år föll valet på Eslöv, som verkligen har ett rikt och varierat föreningsliv. Genom att sätta samman en posterutställning med arkivhandlingar och information om föreningar i Eslövs kommun vill vi lyfta fram denna mångfald.

Det nationella temat för årets Arkivens dag är Röster i arkiven. Detta har vi valt att tolka som en möjlighet att lyfta fram många föreningar och ge dem en chans att visa upp sig genom denna utställning, som blir likt ett kollage över föreningslivet i kommunen. Genom att sätta samman en utställning av ”minnen” från olika föreningar i Eslövs kommun vill vi lyfta fram det viktiga sociala utbyte som föreningsverksamhet innebär.

Materialet i utställningen
Under våren 2021 började vi kontakta registrerade föreningar i Eslövs kommun, som sedan tidigare inte är medlemmar i Skånes Arkivförbund, med en förfrågan om de ville bidra med material till en utställning om föreningslivet i Eslövs kommun. Det var viktigt för oss att föreningarna själva fick möjlighet att vara delaktiga i urvalet av material, så att deras egna röster skulle höras.

Det finns också många föreningar i Eslövs kommun som är medlemmar i Skånes Arkivförbund. Vi har gått igenom arkiven från dessa föreningar, och plockat ut arkivmaterial som vi har funnit extra intressant, talande eller spännande, eller som berättar om en viktig händelse i föreningens verksamhet och historia. Även här kom många röster ur arkiven fram.

Program:
13 november kl. 10.00-15.00

Posterutställning om föreningsliv i Eslövs kommun
Utställningen visar material dels som finns bevarat i Skånes Arkivförbunds samlingar, dels material som en rad föreningar i Eslövs kommun delat med sig av.

Välkommen att titta på utställningen, prata med oss från Skånes Arkivförbund och med andra besökare till utställningen!

Minnesinsamling: Dela med dig av dina föreningsminnen!
Det kommer att finnas möjlighet att bidra till Skånes Arkivförbunds minnessamling genom att skriva ned ett föreningsminne och lämna det i vår insamlingslåda som finns i anslutning till utställningen. Temat för insamlingen är Föreningslivets sociala aspekter.

Barn får gärna rita en teckning med inspiration från sin förening och lämna till insamlingen.

Rundvandring i “föreningarnas Eslöv”: Tag hjälp av din mobiltelefon och gör en rundvandring som består av ett antal stopp vid platser som har haft betydelse för föreningslivet i Eslöv.

Till rundvandringen finns en enklare karta som ni får vid vårt vårt utställningstält på Stora torg eller som ni laddar ned här på vår webbplats. Kartan innehåller ett antal QR-koder som scannas med hjälp av en mobiltelefon och som innehåller lite kort information om platsen och dess betydelse för föreningslivet i Eslöv.

Välkommen!

Tid: 10:00 – 15:00

Besöksadress: Stora torg i Eslöv, i tält.

Arrangör: Skånes Arkivförbund

Kontaktperson: Johanna Nessow, 0730510816, johanna.nessow@skanearkiv.se

Länk till webbplats