Arkivens dag och nyinvigning av ArkivCentrum Örebro län

Arrangemang » Örebro län » Örebro » ,

Välkommen till firandet av Arkivens dag på ArkivCentrum Örebro län. Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för mångfalden i arkiven, arkivens verksamhet och för att värna om demokrati och det fria ordet. Varje år belyses ett nytt ämne och årets tema är “Röster i arkiven”. På ArkivCentrum Örebro län kommer vi under dagen uppmärksamma rösträttens historia och demokratins genombrott. I samband med Arkivens dag kommer vi även att formellt inviga våra nya lokaler i Nasta, Örebro.

Program:
Dagens program

11.00 ArkivCentrum Örebro län öppnar. Det blir välkomsttal och bandklippning.

Möjlighet finns att följa med på guidade visningar i lokaler och arkivdepåer. Max 15 personer/grupp. En teckenspråkstolkad visning kommer också att genomföras.

13.00 Föredrag. Fia Sundevall, docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet föreläser under rubriken “”Allmän rösträtt? Om kampen för och mot kvinnors rösträtt — och om de som inte fick rösta efter 1921”

Efter föredraget får du gärna stanna kvar på kaffe och tårta, gå vår tipspromenad och ta del av Riksdagens affischutställning “Ja må den leva!” som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Det går även att köpa lokalhistoriska böcker.

Digitalt kommer vi även att uppmärksamma dagen med en kortare film om demokratins framväxt inom frikyrkorörelsen.

15.00 Dagen avslutas

Kom ihåg att själv hålla avstånd till andra under dagen.

Datum: 2021-11-13 – 2021-11-13

Tid: 11:00 – 15:00

Besöksadress: Nastagatan 11, Örebro.

Vägbeskrivning:
ArkivCentrum Örebro län hittar du på Nastagatan 11 i Örebro, snett mittemot brandstationen och i samma byggnad som WAP. Parkering och entré finns mot Adolfsbergsvägen. Stadsbuss nr 1 och 4 stannar på Adolfsbergsvägen i närheten och buss nr 22 på närbelägna Hannelundsgatan.

Tillgänglighetsinformation:
Hörslinga, rullstolsramp, handikapptoalett

Arrangör: ArkivCentrum Örebro län

Kontaktperson: Emma Ode, 019-611 29 58, emma.ode@arkivcentrum.se

Länk till webbplats