Arkivens dag på Malmö stadsarkiv

Arrangemang » Skåne » Malmö » ,

Välkomna att få veta mer om gömt eller glömt på arkivet! Föredrag, magasinsvisningar och en liten utställning ger olika perspektiv på temat. Möjlighet att få hjälp med släktforskning, bokbord och föreningsinformation.

Program:
Föredrag på temat Gömt eller glömt
Kl.11.00 Vad avslöjar Stasis gamla akter om Sverige under Kalla kriget? Journalisten och författaren Christoph Andersson berättar om sina gräv i östtyska arkiv.

Kl. 12.00 Anna i skuggan av Alfred. Fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915. Den tragiska historien om flickan som var både gömd och glömd. Karin Lövgren Nilsson, författare med stort intresse för Malmö historia, berättar om hennes öde och forskningen bakom.

Kl. 13.00 Pildammsbarackerna 1917–1937: glömda nödbostäder i världskrigets skugga. Arkivarie Anette Sarnäs berättar den nu okända historien om nödbostäderna vid Pildammsparken och vad som finns i arkiven.

Kl. 14.00 Om kariesexperimenten på Vipeholm 1943-1960 och hur man kan pussla ihop en bild av hur folk arbetade och resonerade för 70 år sedan med hjälp av arkivarier, arkiv och andra författare. Elin Bommenel är lektor i vetenskapsfilosofi och etik vid Institutionen för Service management och tjänstestudier vid Lunds universitet. Hon har bland annat forskat om kariesförsöken på Vipeholm och forskar just nu om misstankarna om eutanasi på Vipeholm.

Gömt eller glömt i Magasinsvisningar

Miniutställning: Gömt eller glömt ur arkivets dolda vrår.

Malmö Släktforskarförening har jourhavande släktforskare på plats. Passa på att fråga hur man kommer igång med sin forskning, eller om något problem du stött på i din släktforskning. Bokbord, föreningsinformation.

Malmö Kulturhistoriska Förening har bokbord och information.

Fika till självkostnadspris.

Tid: 10:00 – 15:00

Besöksadress: Bergsgatan 20, Malmö.

Arrangör: Malmö stadsarkiv, Malmö Släktforskarförening, Malmö Kulturhistoriska Förening

Kontaktperson: Anette Sarnäs, 0723-609556, anette.sarnas@malmo.se

Länk till webbplats