Arkivens dag på museimagasinet Garvaren i Simrishamn

Arrangemang » Skåne » Simrishamn » ,

Årets tema är Röster i arkiven. Det kan handla om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda. Berättelserna finns där om vi bara lyssnar. Österlens släkt- och folklivsforskarförening finns på plats under dagen och hjälper till med släktforskning och att söka i olika arkiv. Ta med dig dina frågor så hjälper de dig. Personal från Österlens museum svarar på frågor om vad som finns i museets arkiv. Dagen bjuder också på föredrag av två av författarna till boken Simrishamn 900 år del 1.

Program:
Kl. 12: Nya röster och rön kring skansarnas historia – föredrag av Magnus Lindskog, ordförande i Österlens släkt- och folklivsforskarförening. Magnus Lindskog har lång erfarenhet av att leta i arkiv och har till boken Simrishamn 900 år hittat nytt arkivmaterial kring skansarnas historia i Simrishamn.

Kl. 13: Simrishamnsröster – föredrag av museichef Lena Alebo, som i samband med arbetet med boken Simrishamn 900 år fick ta emot dagböcker och brev med ögonvittnesskildringar från ett svunnet Simrishamn. Lena har också haft stor nytta av både kommunens och Österlens museums arkiv i sin lokalhistoriska forskning.

Vi har plats för fyra forskargrupper i Garvarens studierum kl. 11-15 och ytterligare plats i Garvarens entré, med uppehåll för föredragen.

Fri entré. Kaffeservering. Till föredragen krävs föranmälan till: garvaren@simrishamn.se

Tid: 11:00 – 15:00

Besöksadress: Lädergatan 4, Simrishamn

Arrangör: Österlens Museum

Kontaktperson: Annette Glimberg, annette.glimberg@simrishamn.se

Länk till webbplats