Bohusläns museum

Arrangemang » Västra Götaland » Uddevalla » ,

Under dagen kommer vi bjuda på berättelser som varit gömda och glömda i arkiven men som nu åter får nytt liv genom våra två föredragshållare.

Plats: Spisrummet på Bohusläns museum
Tid: 11.00-14:00

Hjärtligt välkomna!

Arrangörer: Bohusläns museum och Bohusläns Föreningsarkiv

Program:
11.00 – 12.00
Elisabeth Renström – Gömda och glömda historier
Radioprogrammet Släktband har under 15 år berättat om människoöden från gångna tider. Många av berättelserna har handlat om sådant som varit gömt och glömt, tills senare tiders släktforskare kunnat förstå vad det var som verkligen hände.

Elisabeth Renström berättar i sitt föredrag om Lycka som övergavs av sin man Sixten Sparre, om Andreas som 1808 föddes som Therese, om Salomon som oskyldig låstes in i fängelse men tog revansch och om de båda strömstadbröderna som föll offer för en farlig våldsman. Idag har förövaren en grav, men ingen vet var hans offer begravdes.

13.00 – 14.00
Louise Lindblom – Mamsell Henrika – Byggherre, humorist & kvinnosakskvinna!
Louise Lindblom berättar den sällsamma historien om den bortglömda Henrika Widmark, en kvinna från Ljusdal som rörde sig i Europa, i salonger och styrelserum i Stockholm, verkade under kvinnorörelsen mellan 1848-1920. Widmark verkade i både Nya Idun och i Handarbetets Vänner, samt gav ett stort arv till Fredrika Bremer Förbundet. Under hela sin livstid skrev hon verser och texter till beställningsverk och festligheter i både Stockholm och på Västkusten.

Under tiden då kurbaden var på modet bosatte sig Henrika på västkusten. I Lysekil byggde hon en sommarvilla och senare herrgården Lingatan i Bro socken. Båda husen var ritade av välrenommerade arkitekter. På sitt Lingatan odlade hon på stora arealer och for under många år in till Uddevalla torg för att sälja det som gården gav. Grödor vann hon pris för av Hushållningssällskapet i Uddevalla.

Tid: 11:00 – 14:00

Besöksadress: Museigatan 1, Uddevalla

Vägbeskrivning:
https://www.bohuslansmuseum.se/besok-museet/hitta-hit/

Tillgänglighetsinformation:
https://www.bohuslansmuseum.se/besok-museet/tillganglighet/

Arrangör: Bohusläns Föreningsarkiv och Bohusläns museum

Kontaktperson: Linda Ohlsson, 0522-37011, info@bohusarkiv.se

Länk till webbplats, Bohusläns museum

Länk till webbplats, Bohusläns Föreningsarkiv

Länk till program (pdf)

En bok och ett blomsterarrangemang

Mamsell Henrika – Byggherre, humorist & kvinnosakskvinna!
Fotograf: Louise Lindblom