För arrangörer

Välkommen att delta som arrangör för Arkivens dag. Syftet med dagen är att öka allmänhetens förståelse för arkivens uppdrag som en förutsättning för ett öppet demokratiskt samhälle. Syftet är också att fler ska upptäcka och använda arkiven. Att besöka ett arkiv är kostnadsfritt och det mesta är öppet och tillgängligt för den intresserade. För övriga aktörer som vill medverka under Arkivens dag gäller samma förutsättningar, det vill säga inga entréavgifter ska tas ut.

Den nationella samordningen sköts av Riksarkivet, Landsarkivet i Visby. Varje län/region har en kontaktperson som fungerar som en länk mellan den nationella samordningen och de lokala arrangörerna. Hur arbetet är utformat skiljer sig åt mellan länen. Du som är arrangör bör i första hand kontakta din regionala kontaktperson för hjälp och information om hur det fungerar i ditt län.

Vill du anmäla ett arrangemang gör du det enklast via anmälningsformuläret. Har du några frågor eller synpunkter är du hjärtligt välkommen att kontakta oss på arkivensdag@riksarkivet.se.

Ändringar i ett redan anmält arrangemang görs via e-post på arkivensdag@riksarkivet.se. Ange län, kommun och rubrik i ämnesraden så vi vet vilket arrangemang det gäller. Skriv sedan tydligt vad som är felaktigt och vad det ska ändras till.

Dela gärna hemsidan till dina besökare och följare och uppmana alla att dela bilder, filmer och upplevelser på hashtaggen #arkivdag som används i hela Norden och #arkivensdag som används i Sverige.

Glöm inte heller att utvärdera ditt arrangemang och meddela oss resultatet.