Gömt, glömt eller bara udda?

Arrangemang » Södermanland » Strängnäs » ,

Att Styckebruket i Åker blev världsberömt för sina kanoner och idag är välkänt för gjutna valsar känner nog många till. Flera har säkert även hört talas om Åkersplogen och att Riddarholmskyrkans torn är gjutet i här.

Men mycket annat har genom åren producerats vid bruket men som inte är så känt, ja i många fall helt glömt eller ansågs kanske så udda så det blev en gång och inte mer. Eller var det så konstigt att det helst skulle glömmas? Ingen vet svaret, men det är dessa produkter som Åkers hembygdsförening vill lyfta fram i höstens utställning genom att visa upp ritningar, beställningar, kontrakt och ibland produkten.

Vi tittar på bland annat Kalorimaskinen som försåg badhus med varmvatten, broar, ostpressen, grindar och kyrkfönster. Men även på sådant som spishällar, skottkärror, plättlaggar, hantlar och en hel del annat.

Tid: 12:00 – 15:00

Besöksadress: Bruksallén vid Styckebruket, ovanpå masugnen och mitt emot Herrgården.

Vägbeskrivning:
Följ Bruksvägen genom hela samhället till du passerar Bergaån och är framme vid bruket. Håll höger och följ Bruksallén i 250 m. Masugnen med arkivet finner du på höger hand vid kanonerna.

Tillgänglighetsinformation:
Hiss och handikappanpassad toalett.

Arrangör: Åkers hembygdsförening

Kontaktperson: Pehr Bengtsson, 070-589 53 04, ps.bengtsson@telia.com

Ett kyrkfönster

Kyrkfönster gjutet vid bruket, här Fogdö kyrka Fotograf: Christer Ståhl

Länk till webbplats