Kom och fira Arkivens dag med oss på Regionarkivet i Göteborg

Arrangemang » Västra Götaland » Göteborg » ,

Hur har kommunen använt sig av informationsfilm från 1930-talet och framåt? Och hur var det att komma in som en av de första kvinnorna i riksdagen? Dessa frågor kan du få svar på när Regionarkivet har Öppet hus på Arkivens dag den 13 november. Vi bjuder på intressanta föredrag om röster i arkiven. Du kan även följa med på en guidad visning i våra arkivmagasin, som annars är stängda för allmänheten.

Historikern Malin Arvidsson kommer till Regionarkivet i Göteborg för att berätta om Nelly Thüring, som var verksam som politiker och fotograf i Göteborg och blev en av de första fem kvinnorna i riksdagen 1922.

Det blir också föredrag av filmvetaren Erik Florin som har studerat hur Göteborgs Stad har marknadsfört sig via filmmediet från 1938 fram till 2015. Han kommer att visa klipp ur filmer som bevaras i original på Regionarkivet.

Vi bjuder på fika och du kommer att ha möjlighet att träffa politiker från Arkivnämnden. Välkommen att fira med oss på Regionarkivet i Göteborg!

Program:
11.10-11.25 Förvaltningschef Birgitta Torgén hälsar välkommen.

11.30-12.10 Föredrag: Film i stadens tjänst, några nedslag i Regionarkivets samlingar. Erik Florin Persson, fil. dr. i filmvetenskap. Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet.

12.15-12.45 Visning av arkivmagasinen

12.45-13.15 Visning av arkivmagasinen

13.30-14.10 Föredrag: Nelly Thürings väg från Göteborgs föreningsliv till Sveriges riksdag. Malin Arvidsson, fil. dr i historia. Avdelningen för mänskliga rättigheter, Lunds universitet

14.15-14.45 Visning av arkivmagasinen

Med reservation för ändringar. Det finns begränsat antal platser till visningarna.

Tid: 11:00 – 15:00

Besöksadress: Otterhällegatan 5

Vägbeskrivning:
Vägbeskrivning och karta hittar du på Regionarkivets hemsida, under Kontakt. https://goteborg.se/wps/myportal/enhetssida/regionarkivet/kontakt

Tillgänglighetsinformation:
Fullständig Tillgänglighetsinformation hittar du på Regionarkivets hemsida, under Kontakt, samt i Tillgänglighetsdatabasen. https://www.t-d.se/sv/TD3/Avtal/Goteborgs-stad/Regionarkivet/

Allmän tillgänglighetsinformation:
Av- och påstigning: finns
Parkering med krav på tillstånd för rörelsehinder: finns inte
Stor toalett: finns
Tillåtna assistanshundar: ledarhund, servicehund, signalhund
Rutin för allergiframkallande växter: obesvarat av verksamhet
Rengöringsmedel: endast oparfymerat
Tillgång till enskild toalett: ja
Tillgång till enskild omklädning: ingår inte i verksamhet

Arrangör: Regionarkivet Göteborg

Kontaktperson: Peter Nilsson, 031-365 99 30, peter.nilsson@arkivnamnden.goteborg.se

Länk till webbplats

Länk till program

Länk till affisch (pdf)