Nacka lokalhistoriska arkiv – Arkivens dag 2022

Arrangemang » Stockholms län » Nacka » ,

Välkommen på öppet hus till Nacka lokalhistoriska arkiv under Arkivens dag 2022. I arkivet finns cirka 60 000 bilder från Nackas historia och samtid samt mängder av dokument att utforska, som pressklipp, gårds-och personhandlingar, filmer och ritningar. Nacka lokalhistoriska arkiv ligger i Dieselverkstaden i Sickla.

Det okända Älta med omgivningar
I arkivet återser vi Nackabon Ragnar Lindbergs utställning ”Det okända Älta med omgivningar” med bilder och texter om Nacka. I utställningen presenterar han en teori om ortsnamnet Nacka där namnet ska härstamma från att det funnits en avrättningsplats på ett berg ovanför Ältavägen. Att de dödsdömda ska ha ”nackats” där. Annars är den mest etablerade teorin att ortsnamnet Nacka kommer från berget Nacken, belägen vid nuvarande Ältavägen, som ska ha varit en orienteringspunkt då Järlasjön användes som mest som färdled under 1500-talet.

Föreläsning med författaren Jane Morén om hennes nya bok Sommarsystrarna på Visborgs minne
Jane Morén är författare, fotograf och har varit redaktör för flera tidningar, bland annat den litterära tidskriften KLASS. Hon har tidigare skrivit biografin ”Min kärlek har stannat mest hos er” som handlar om kvinnokämpen Anna Johansson-Visborg, som bland annat startade en kvinnlig fackförening för bryggeriarbeterskor, byggde lägenhetshus, var aktiv i politiken och i kooperativt företagande. Nu har Jane kommit ut med Sommarsystrarna på Visborgs minne, en bok om semesterhemmet i Nacka som Anna Johansson-Visborg grundade 1928. I föredraget kommer Jane Morén att berätta om semesterhemmets nästan hundraåriga historia och om den stridbara visionären Anna Johansson-Visborg.

Fri entré till alla programpunkter

Program:
Program:
12:00-16:00 Öppet hus i Nacka lokalhistoriska arkiv i Dieselverkstaden

Utställning: ”Det okända Älta med omgivningar” av Ragnar Lindberg i Nacka lokalhistoriska arkiv

13:00 Föreläsning med Jane Morén om hennes nya bok ”Sommarsystrarna på Visborgs minne” på Lilla scen

Tid: 12:00 – 16:00

Besöksadress: Marcusplatsen 17

Vägbeskrivning:
Dieselverkstaden ligger på Marcusplatsen 17 i Sickla, i Sickla Köpkvarter. Det tar ca: 10 minuter att ta sig hit från Slussen med buss

Arrangör: Kulturhuset Dieselverkstaden och Nacka lokalhistoriska arkiv

Kontaktperson: Jenny Frisell, 0704319076, jenny.frisell@nacka.se

Länk till webbplats

Länk till program

Ett foto på dieselverkstaden i Nacka där mittpartiet är inklippt från ett äldre svartvit foto med män i rockar och hattar. Fotomontage av Annica Roos

Dieselverkstaden
Fotomontage Annica Roos