Pressmeddelanden

Pressmeddelande 2020 – Svart på vitt

Svart på vitt – en annorlunda Arkivens dag

I år har vi fått svart på vitt hur fort vardagen kan förändras. Och Svart på vitt är också temat för årets Arkivens dag, som genomförs den 14 november. I arkiven finns det nedtecknat; berättelser från de som var där, som såg vad som hände, som deltog i skeendet eller fattade besluten. Arkiven är en länk mellan dåtid, nutid och framtid. Vill man veta vad som verkligen hände och hur samtiden upplevde händelsen är det till arkiven man ska gå. Där finns den levande historien – i original! Arkiven är garant för att man ska kunna få med så många nyanser som möjligt på historiska, eller nutida, skeenden. Där man själv kan väga olika källor mot varandra och bedöma sanningshalten i dem – svart på vitt!

Fotografier berättar också om sin samtid. Det finns en fantastisk bildskatt från 1860-talet och framåt med bilder på både våra omgivningar och de som befolkade dem. De första, av nödvändighet, ganska uppsträckta och statiska fotografierna berodde på att man var tvungen att sitta alldeles stilla en längre tid för att plåten skulle hinna reagera på ljuset. Man kanske var klädd i fotoateljéns kläder, sydda för att passa alla storlekar. Idag tar vi istället ögonblicksbilder i mobilen med en selfiestick.

Årets Arkivens dag genomförs på olika sätt hos olika arrangörer. Under de senaste veckorna har många regioner skärpt restriktionerna så de fysiska aktiviteterna är förhållandevis få. Men med teknikens hjälp hinner man besöka många arkiv i hela landet hemma i den egna soffan. På många håll kan man delta i föreläsningar eller andra arrangemang via sin dator eller mobiltelefon. Några startar redan veckan innan Arkivens dag. Kristianstads kommunarkiv börjar redan den 9 november att visa upp sina skatter på Instagram. Därefter kommer nya inlägg varje dag och veckan avslutas med en digital rundvandring i arkivet på lördagen.

Är du nyfiken på arkiven i Västernorrland kan du chatta med dem från klockan 12 den 14 november. I Örebro släpper man filmer om stadens historia och du kan också gå en digital tipspromenad. Arkiv Gävleborg presenterar en del av sina fotografier på hemsidan i form av en digital rundresa till länets alla kommuner.

För dig som är intresserad av Estlandssvenskarnas historia, den svenskspråkiga minoritet som fram till Andra världskriget bodde i Estland, finns ett stort bildarkiv på nätet. Den 14 november kan du lära dig hur man söker fram information där. Arrangemanget finns under Stockholms län på Arkivensdag.nu.

Varmt välkomna till årets Arkivens dag – Svart på vitt. Besök hemsidan Arkivensdag.nu eller håll utkik efter lokal annonsering.

Kontakt

Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/

För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

En digital rundresa i Gävleborg presenteras av Arkiv Gävleborg. Här en bild från Gävle 1970 där bocken brann bara sex timmar efter invigningen. Fotograf: Leif Jäderberg

En av många kvinnliga yrkes- och amatörfotografer var Lisa Mattsson, född 1873. Hennes fotografiska gärning och liv uppmärksammas av Nybro kommunarkiv som släpper en film. Filmen finns på Youtube och på Arkivens dags hemsida.

Pressmeddelande 2019 – Gömt eller glömt?

Gömt eller glömt? – Välkommen till Arkivens dag den 9 november

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna från historien och här finns spåren som visar hur vår samtid utvecklats. I år firas Arkivens dag i hela Norden under det gemensamma temat Gömt eller glömt? Följ med på vår historiska skattjakt den 9 november och hitta din egen gömda och kanske glömda historia.

Temat kan tolkas på många sätt. Företeelser och händelser som fallit ur vårt minne, dokument som sparas till våra efterlevande för att de ska kunna spåra historien eller levnadsöden som berör när de berättas är bara några anledningar att besöka arkiven.

När historia blir till

Arkiven står som garant för demokrati och en historieskrivning där man kan väga olika källor mot varandra. På flera håll, till exempel i Gävle, Laholm och Visby berättar journalister och författare om vilka fynd de gör i arkiven. Men ibland saknas källorna. Vad kan hända när arkivhandlingar glöms bort på vindar och i källare? Den som åker till Nordanå, Skellefteå får veta mer.

Den glömda historien får också plats – det är dags att berätta om de vars historia inte tidigare fått komma till tals. I bland annat Nacka, Halmstad och Kungsbacka uppmärksammas kvinnohistoria. Den queera historien lyfts fram i Göteborg. I Stockholm lyfts förorternas historia fram ur flera perspektiv.

Glömda personer och platser

I bland annat Fjärås i Kungsbacka och Torsås uppmärksammar man porträttfotografier. Vilka personer föreställer fotografierna och vad berättar bilderna om dessa personer? I Kristianstad vill man ha hjälp med att identifiera personer och platser på fotografier.

Kommer du ihåg hur din hemort sett ut? På flera håll fokuserar man på den lokala historien. I Kalmar berättar man om gator som försvunnit men också om byggnader som aldrig blev uppförda. I Trelleborg visar man upp hur gamla Trelleborg såg ut.

Hemligstämplat

Av olika skäl väljer man ibland att gömma undan arkivens information under en period. Vanligast är sekretess för att skydda den enskilde eller Sverige men det finns också andra skäl att inte lämna ut informationen. I Östersund får man lära sig mer om vad sekretess är och hur det fungerar. I Uppsala berättar man om den tidiga historien för en av de mest sägenomspunna organisationerna, nämligen Frimurarnas arkiv från 1700-talet.

Arkiven välkomnar alla

Varmt välkomna till en dag att minnas – om det vi gömt och glömt. Gå in på hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer i din närhet den 9 november. Alla arrangemang är gratis och öppet för alla. Så glöm inte bort den 9 November!

Kontakt

Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/

För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

Bakom tapeterna på gården Kisslings i Fole göms ett släktarkiv som använts för att isolera mot drag. Fragment av dokumenten förvaras på Landsarkivet i Visby. Fotograf: Dan ”Danne Pe” Pettersson.

Bakom tapeterna på gården Kisslings i Fole göms ett släktarkiv som använts för att isolera mot drag. Fragment av dokumenten förvaras på Landsarkivet i Visby. Fotograf: Dan ”Danne Pe” Pettersson.

 

Vad gömmer sig i paketen? Dåtida julpost i Skåne. Fotograf:Polyfoto. Fotografiet förvaras på Regionmuseet Kristianstad.

Pressmeddelande 2018 – Fest och glädje i arkiven

Fest och glädje i arkiven – Arkivens dag 2018

Den 10 november öppnar vi dörrarna för årets Arkivens dag under temat Fest och glädje. Temat passar bra då vi i år har god anledning att fira de svenska arkiven. Arkivens dag fyller 20 år och det svenska Riksarkivet fyller imponerande 400 år. I arkiven finns berättelser från förr och nu, nedtecknade av de som var med under historiens skeenden. Syftet med Arkivens dag är att bjuda in och inspirera till användning av arkiven men också att informera om arkiven som en del av vårt öppna demokratiska samhälle där alla har tillgång till samhällets information, såväl i förfluten tid som i nutid. Så på med fjäderboan och cylinderhatten och besök ett arkiv för att lära dig mer om fester och glädjespridande under århundradena.

Godsaker i arkiven

Mat och dryck är ett givet inslag i all slags firande, detta uppmärksammas av flera arrangörer. Om ölbryggning genom tiderna berättas i Umeå. På Landsarkivet i Göteborg får du veta mer om festbröd och kalaskakor. Vill du veta vad det kostade att äta på Operakällaren för 100 år sedan bör du besöka Dansmuséet i Stockholm. På många håll bjuds också på extra festligt fika.

Du kan under dagen lära dig mer om cirkus, Barnens dagsfirande, festplatser, folkparker och andra samlingsställen. I Karlstad uppmärksammas Sandgrund, välkänd dansrestaurang under många år. I Upplands Väsby berättas om Bonnlunda dansbana. Danssteget från festlokal till bröllopsvals är ibland kort. Två av tio arrangemang i Norrköpings kommun behandlar just bröllopsseder och bröllop och andra högtider lyfts fram av många.

Mycket annat ryms också i temat. Vad har man skrattat åt under århundradena? I arkiven finns exempel på humor från förr och nu, vilket man tar upp i bland annat Göteborg. Om Fest och glädje i 1800-talets folkrörelser berättar man i Norrtälje. I Vallentuna visar tre arkiv upp dokument och bilder från midsommarfirande förr och nu. I Kungsbacka har konstnärer från olika delar av Europa besökt arkiv och museer och tolkar historien utifrån den oskiftade byn Äskhult. I Varberg ges föreläsningen om ”Fest, jul, död och föreningar – om människors liv i arkiv”.

Lokalt firande

På många håll firas lokala jubileer just i år. I Åmål har man anledning att fira att hembygdsföreningen fyller 100, fotoklubben 70 och släktforskarföreningen 25 år. I Visby firar man att Regionarkivet Gotland fyller 40 år och att Arkivcentrum Gotland fyller 10 år. I Vara tar man tillfället i akt att uppmärksamma att Vara kommunarkiv utsågs till Årets arkiv 2018.
Besök hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer nära dig. Varmt välkommen att fira arkivens betydelse med oss.

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Riksarkivet sköter den nationella samordningen. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.

Kontakt
Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/
För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

Pressmeddelande 2018 – Fest och glädje

Feststämning i Sundsvall. Fotograf Paul Lindgren. Fotografiet förvaras på Sundsvalls museum.

En fest i kärlekens tecken. Fotograf Tommy Söderlund. Fotografiet förvaras på Riksarkivet, Landsarkivet i Visby

2015 – Pressmeddelande

Gränslöst i arkiven

Lördagen den 14 november firas Arkivens dag i hela Norden under temat Gränslöst. Arkiven berättar om spännande livsöden och historiska händelser. Möt de personer som utmanat eller som bildligt eller bokstavligt passerat gränser. Är det mod eller armod som varit drivkraften när man lämnat sitt hemland? Vilka har slagits för demokrati och lika rättigheter? Hur har normerna sett ut och hur har man behandlat de som inte följt normerna? Det som tas för självklart i en tid blir orimligt i en annan och det gäller både dåtid och nutid.

I en tid där faktiska och bildliga gränser debatteras och omprövas behöver man blicka bakåt såväl som framåt. Vad är nytt och vad har hänt förut? Historien upprepar sig, sägs det. I arkiven finns de samtida berättelserna från historiska skeenden. Med arkivens hjälp rör man sig gränslöst över tid och rum och får möjlighet att möta många fantastiska personer och lära sig mer om deras plats i vår gemensamma historia.

På flera ställen, bland annat i Varberg och Stockholm, berättar man om Romers eller Resandes livsvillkor under århundradena. I Umeå är det judisk historia som kommer till tals. Den som befinner sig i Gävle den 14 november kan höra journalisten Göran Greider berätta om den arkivforskning som ligger bakom hans biografier över Joe Hill och Dan Andersson. Och för er som undrar vem som blev 1989 års Rumpnisse rekommenderas ett besök i Ljungby.

Med temat gränslöst rör vi oss också ut i världen. Att bevara information kan vara spännande när vitmyror äter upp protokollen. I Norrtälje berättar man om hur det är att arbeta med arkiv i Kongo. Radioamatörer rör sig, med radiovågornas hjälp, över hela världen. I Sundsvall kan man lära sig mer om detta.

Besök hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer i din närhet.

Varmt välkomna till en gränslös dag i arkiven den 14 november.

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Sedan 2001 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.

Nordiska flyktingar utanför Folkets hus i Alingsås, 1945

Avskedstagande av nordiska flyktingar vid Folkets Hus i Alingsås 1945, arrangerat av Danska klubben. Ur Alingsås Folkets Husförenings arkiv, förvarat på Föreningsarkivet Alingsås, fotograf okänd

Esperanto är det mest spridda av de konstruerade hjälpspråken, vars syfte är att öka förståelsen mellan människor. Ur Lidköpings Esperantoklubbs arkiv, förvarat vid Skaraborgs föreningsarkiv.  Esperanto är det mest spridda av de konstruerade hjälpspråken, vars syfte är att öka förståelsen mellan människor. Ur Lidköpings Esperantoklubbs arkiv, förvarat vid Skaraborgs föreningsarkiv.   Esperanto är det mest spridda av de konstruerade hjälpspråken, vars syfte är att öka förståelsen mellan människor. Ur Lidköpings Esperantoklubbs arkiv, förvarat vid Skaraborgs föreningsarkiv.

Esperanto är det mest spridda av de konstruerade hjälpspråken, vars syfte är att öka förståelsen mellan människor. Ur Lidköpings Esperantoklubbs arkiv, förvarat vid Skaraborgs föreningsarkiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt nationell samordning:

Maria Larsson Östergren Riksarkivet, Landsarkivet i Visby, Tel: 010-476 88 92                          Cia Hipfl Riksarkivet, Landsarkivet i Visby, Tel: 010-476 88 94

arkivensdag@riksarkivet.se

Kontakt regional samordning: Se respektive läns kontaktperson http://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/

 

 

2014 – Pressmeddelande 2

På lördag, den 8 november, firas Arkivens dag med temat Orostider. Överallt i Sverige visas handlingar som berättar om epidemier och sjukdomar, om krig och kristider, om svält och nöd och allt annat som skapar oro. Men handlingarna berättar också om engagemang och vilja att förändra och om modiga människor som gjort eller försökt göra en insats. Besök arkiven på lördag och ta del av en levande historia. För barnen finns ofta skapande verkstäder på temat, på något håll också barnteater.

Krig och försvar är en tolkning av temat som förekommer på många håll. Svenskar som varit krigsfångar under de perioder Sverige varit i krig, beredskap under första och andra världskriget, flyktingar under århundradena, lottakårer, Röda Korset, hemvärnet – det finns många berättelser i arkiven. Varför var den norske landsförrädaren Vidkun Quisling i Helsingborg? Svaret berättas på en föreläsning i Helsingborg, där man, liksom på många andra ställen, fokuserat på Andra världskriget.

Sjukdomar har alltid varit ett orosmoln. För nästan 100 år sedan, åren 1918-1920, slog Spanska sjukan till och bara i Sverige dog nästan 40 000 människor. En kortvarig men förödande epidemi. I bland annat Östersund får du veta mer om sjukdomens härjningar. TBC, tuberkulos, har följt mänskligheten under mycket längre tid och i Sverige fanns förr sanatorier för TBC-sjuka på många platser. I Luleå kan du lyssna på ett föredrag om sjukdomens härjningar.

Under oroliga tider skapas också historia. I Jönköping visas bland mycket annat fotograf Kai Rehns dokumentation av händelserna i Jönköping första maj 2014, en mycket omskriven dag.

Det finns otaliga berättelser om och av de som var där, som deltog eller blev inblandade i historiska skeenden. Gå in på hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som berättas i din närhet.

Varmt välkommen!

Länk till pressmeddelande 2 i pdf

Rödsoten, idag kallad dysenteri, skördade många offer. Del av dödbok 1779, Gothems kyrkoarkiv, Gotlands län

Rödsoten, idag kallad dysenteri, skördade många offer. Del av dödbok 1779,
Gothems kyrkoarkiv, Gotlands län

Södermanlands Fältskytteförening 1.6.1913. En av många välgörenhetstillställningarna för att skaffa skytterörelsen gevär o.d. för första världskriget.Foto: Ebba Lindegren. Eskilstuna stadsmuseum

Södermanlands Fältskytteförening 1.6.1913. En av många
välgörenhetstillställningarna för att skaffa skytterörelsen gevär o.d. för första världskriget.
Foto: Ebba Lindegren. Eskilstuna stadsmuseum

Pressmeddelande 2-Affisch Örebro

Loading...