Pressmeddelanden

Myter och mysterier – Arkivens dag den 12 november 2022

Syftet med Arkivens dag är att visa på arkivens funktion i ett öppet demokratiskt samhälle där alla har tillgång till autentisk information i såväl dåtid, nutid och framtid, samt väcka intresse för och inspirera till användning av arkiven.

Arkiv… Själva ordet hintar om upptäckarglädje och gömda skatter. Att vara arkivdetektiv innebär att ge sig ut på en upptäcktsfärd i historien. Går det att hitta mormors okända farfar? Vem undertecknade ett kärleksbrev med ”Din egen Alma”? Vilka är det som gömmer sig bakom inskriptionen ”P A S och E S D 1884” som står snirkligt målat i kistan i hallen? Finns det belägg för att den avsatte häradsdomaren sköts av sin egen bror eller är det en skröna?

På Arkivens dag avslöjar vi en del av myterna och mysterierna som finns i våra arkiv. En del kan vi hjälpa dig få svar på. Annat får fortsätta att vara ett frågetecken ett tag till – tills den sista pusselbiten blir hittad, den som gör att bilden blir fullständig. Om det någonsin sker, den som letar i arkiven brukar oftast hitta nya spännande frågor att besvara.

Samarbete är vanligt

På många håll går flera arrangörer samman kring ett arrangemang. I Umeå bjuder man på en hel vecka i arkivens tecken med allt från lokalhistorisk tipspromenad till oknyttsvandring för barn. Start redan måndagen den 7 november. I Halmstad ägnar man Arkivens dag åt en arkivmässa. Arkiv Sörmland åker i år till Nyköping och berättar om vikten att bevara vår historia. I Östergötland har turen kommit till Ydre att vara värd för det regionala samarrangemanget.

Färgstarka personligheter och mytomspunna människor uppmärksammas i år. I Gävle får besökarna veta mer om Joe Hill medan man i Helsingborg berättar om änglamakerskan på Bruksgatan. Och hur var det med filosofen Descartes två skallar? Den som är i Lund kan bege sig till Arkivcentrum Syd för att få veta mer. Du som själv vill lösa gåtor med hjälp av arkiven får vägledning bland annat på Arkivcentrum Norrbotten i Luleå.

Från folktro till okända fäder

Du som är intresserad av besök från rymden får ditt lystmäte i Norrköping och Nora medan Trelleborg fokuserar på bland annat varulvsfebern som rådde i staden på 1970-talet.

Hjälp att hitta okända anfäder i släktforskningen erbjuds på många håll, bland annat i Uppsala där man kan lära sig mer om hur man använder DNA-forskning i sin släktforskning. Hugade släktforskare hjälper till på många platser runt om i landet så passa på att se om du kan lösa den där obesvarade frågan du haft så länge.

Digitala arrangemang

Saknar du arrangemang i din närhet? Bland annat Regionarkivet Stockholm anordnar ett digitalt arrangemang där man bland annat tar upp kaninmorden i Stockholm för 111 år sedan.

Ta med upptäckarlusten och besök Arkivens dag. Du är varmt välkommen!

Kontakt

Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/

För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

Bakom Arkivens dag står SASS ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA),  Riksarkivet och Svenska Arkivförbundet.

En ung kvinna i folkdräkt sitter vid en bergvägg där kärlekspar ristat in sina initialer omringade av hjärtan. Ingen vet längre vem kvinnan var eller var platsen för detta låg mer än att det är i trakterna runt Nynäshamn. Fotograf: Atelier Ekegren, Nynäshamns bildarkiv

En ung kvinna i folkdräkt sitter vid en bergvägg där kärlekspar ristat in sina initialer omringade av hjärtan. Ingen vet längre vem kvinnan var eller var platsen för detta låg mer än att det är i trakterna runt Nynäshamn.
Fotograf: Atelier Ekegren, Nynäshamns bildarkiv

Pressmeddelande 2021 – Röster i arkiven

Syftet med Arkivens dag är att visa på arkivens funktion i ett öppet demokratiskt samhälle där alla har tillgång till autentisk information i såväl dåtid, nutid och framtid, samt väcka intresse för och inspirera till användning av arkiven.

Rösträtt för alla – en utdragen historia

År 1921 skedde det första valet till Riksdagen med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Fram till dess hade kvinnor men också många män varit utestängda från att rösta. Men dagens allmänna rösträtt skulle dröja – det fanns fortfarande villkor för att man skulle få rösta. Först när vallagen ändrades 1988 var alla som hade rösträttsåldern inne berättigade att rösta. Om den långa kampen för rösträtt, om de som banade väg, om stora och små beslut och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen handlar årets Arkivens dag bland annat.

Kvinnliga pionjärer inom politiken och yrkeslivet uppmärksammas på flera håll, till exempel i Leksand och Västerås. De tidiga folkrörelsernas samhällsinriktade arbete uppmärksammas också, bland annat i Danderyd.

En röst från det förflutna som lyfts i sång eller bevaras för framtiden

Temat Röster i arkiven kan också ha flera andra betydelser. Det handlar också om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda. Berättelserna finns där om vi bara lyssnar.

I Gävle bjuder man på stadsvandring med utgångspunkt i arkivhandlingar som visar hur flera kända Gävlebyggnader egentligen är byggda.

I Luleå kan din röst gå till historien om du bidrar till insamlingen av berättelser om högtider, firanden och traditioner i Norrbotten. Även i Umeå finns möjligheten att berätta på temat Ur gömmorna.

Röster kan även handla om sång och teater. Musik och teater är därför återkommande inslag. Gruppen Tjejkraft spelar i Karlstad och i Borgholm bjuds det på teater för att ta några exempel.

Många olika aktiviteter

Som vanligt finns det en mångfald av aktiviteter. I Härnösand kan du låta dig fotograferas i en gammaldags fotoateljé. På många håll, bland annat i Torsås, kan du få hjälp med din släktforskning. I Visby vankas det boksläpp och föredrag om Hemlin foto, en fotoateljé som dokumenterat gotlänningar i flera decennier.

Besök ett arkiv utan att lämna soffan

En del arrangemang genomförs helt eller delvis digitalt. I Uppsala går nio arkiv samman till ett helt digitalt program. Via deras Youtubekanal kan du lära dig mer om vägen till rösträtt och om tre kvinnors öden under tre sekler. Kristianstad uppmärksammar sitt 50-års jubileum med en digital utställning om kommunens historia baserat på ett arkivfynd på en vind.

Kontakt

Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/

För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

Bakom Arkivens dag står SASS ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA),  Riksarkivet och Svenska Arkivförbundet.

Medlemmar ur Varbergs Förening för Kvinnans Politiska Rösträtt (VFKPR) uppför ett teaterstycke. Bilden är tagen 1913. Fotograf: Mathilda Ranch, Arkiv Halland
Medlemmar ur Varbergs Förening för Kvinnans Politiska Rösträtt (VFKPR) uppför ett teaterstycke. Bilden är tagen 1913. Fotograf: Mathilda Ranch, Arkiv Halland
Två dräktnålar i form av flaggor med texten rösträtt för kvinnor
En synlig symbol för rösträttskampen. Ur Föreningen för kvinnors politiska rösträtts i Väskinde arkiv, Riksarkivet Landsarkivet i Visby
En bit trä där en snickare skrivit ett meddelande om att posthuset i Gävle är fuskbyggt
En röst från det förflutna – en av snickarna som bygger posthuset i Gävle 1911 har synpunkter på bygget. Fotograf: Evelin Skoglund, Arkiv Gävleborg

Pressmeddelande 2020 – Svart på vitt

Svart på vitt – en annorlunda Arkivens dag

I år har vi fått svart på vitt hur fort vardagen kan förändras. Och Svart på vitt är också temat för årets Arkivens dag, som genomförs den 14 november. I arkiven finns det nedtecknat; berättelser från de som var där, som såg vad som hände, som deltog i skeendet eller fattade besluten. Arkiven är en länk mellan dåtid, nutid och framtid. Vill man veta vad som verkligen hände och hur samtiden upplevde händelsen är det till arkiven man ska gå. Där finns den levande historien – i original! Arkiven är garant för att man ska kunna få med så många nyanser som möjligt på historiska, eller nutida, skeenden. Där man själv kan väga olika källor mot varandra och bedöma sanningshalten i dem – svart på vitt!

Fotografier berättar också om sin samtid. Det finns en fantastisk bildskatt från 1860-talet och framåt med bilder på både våra omgivningar och de som befolkade dem. De första, av nödvändighet, ganska uppsträckta och statiska fotografierna berodde på att man var tvungen att sitta alldeles stilla en längre tid för att plåten skulle hinna reagera på ljuset. Man kanske var klädd i fotoateljéns kläder, sydda för att passa alla storlekar. Idag tar vi istället ögonblicksbilder i mobilen med en selfiestick.

Årets Arkivens dag genomförs på olika sätt hos olika arrangörer. Under de senaste veckorna har många regioner skärpt restriktionerna så de fysiska aktiviteterna är förhållandevis få. Men med teknikens hjälp hinner man besöka många arkiv i hela landet hemma i den egna soffan. På många håll kan man delta i föreläsningar eller andra arrangemang via sin dator eller mobiltelefon. Några startar redan veckan innan Arkivens dag. Kristianstads kommunarkiv börjar redan den 9 november att visa upp sina skatter på Instagram. Därefter kommer nya inlägg varje dag och veckan avslutas med en digital rundvandring i arkivet på lördagen.

Är du nyfiken på arkiven i Västernorrland kan du chatta med dem från klockan 12 den 14 november. I Örebro släpper man filmer om stadens historia och du kan också gå en digital tipspromenad. Arkiv Gävleborg presenterar en del av sina fotografier på hemsidan i form av en digital rundresa till länets alla kommuner.

För dig som är intresserad av Estlandssvenskarnas historia, den svenskspråkiga minoritet som fram till Andra världskriget bodde i Estland, finns ett stort bildarkiv på nätet. Den 14 november kan du lära dig hur man söker fram information där. Arrangemanget finns under Stockholms län på Arkivensdag.nu.

Varmt välkomna till årets Arkivens dag – Svart på vitt. Besök hemsidan Arkivensdag.nu eller håll utkik efter lokal annonsering.

Kontakt

Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/

För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

En digital rundresa i Gävleborg presenteras av Arkiv Gävleborg. Här en bild från Gävle 1970 där bocken brann bara sex timmar efter invigningen. Fotograf: Leif Jäderberg

En av många kvinnliga yrkes- och amatörfotografer var Lisa Mattsson, född 1873. Hennes fotografiska gärning och liv uppmärksammas av Nybro kommunarkiv som släpper en film. Filmen finns på Youtube och på Arkivens dags hemsida.

Pressmeddelande 2019 – Gömt eller glömt?

Gömt eller glömt? – Välkommen till Arkivens dag den 9 november

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna från historien och här finns spåren som visar hur vår samtid utvecklats. I år firas Arkivens dag i hela Norden under det gemensamma temat Gömt eller glömt? Följ med på vår historiska skattjakt den 9 november och hitta din egen gömda och kanske glömda historia.

Temat kan tolkas på många sätt. Företeelser och händelser som fallit ur vårt minne, dokument som sparas till våra efterlevande för att de ska kunna spåra historien eller levnadsöden som berör när de berättas är bara några anledningar att besöka arkiven.

När historia blir till

Arkiven står som garant för demokrati och en historieskrivning där man kan väga olika källor mot varandra. På flera håll, till exempel i Gävle, Laholm och Visby berättar journalister och författare om vilka fynd de gör i arkiven. Men ibland saknas källorna. Vad kan hända när arkivhandlingar glöms bort på vindar och i källare? Den som åker till Nordanå, Skellefteå får veta mer.

Den glömda historien får också plats – det är dags att berätta om de vars historia inte tidigare fått komma till tals. I bland annat Nacka, Halmstad och Kungsbacka uppmärksammas kvinnohistoria. Den queera historien lyfts fram i Göteborg. I Stockholm lyfts förorternas historia fram ur flera perspektiv.

Glömda personer och platser

I bland annat Fjärås i Kungsbacka och Torsås uppmärksammar man porträttfotografier. Vilka personer föreställer fotografierna och vad berättar bilderna om dessa personer? I Kristianstad vill man ha hjälp med att identifiera personer och platser på fotografier.

Kommer du ihåg hur din hemort sett ut? På flera håll fokuserar man på den lokala historien. I Kalmar berättar man om gator som försvunnit men också om byggnader som aldrig blev uppförda. I Trelleborg visar man upp hur gamla Trelleborg såg ut.

Hemligstämplat

Av olika skäl väljer man ibland att gömma undan arkivens information under en period. Vanligast är sekretess för att skydda den enskilde eller Sverige men det finns också andra skäl att inte lämna ut informationen. I Östersund får man lära sig mer om vad sekretess är och hur det fungerar. I Uppsala berättar man om den tidiga historien för en av de mest sägenomspunna organisationerna, nämligen Frimurarnas arkiv från 1700-talet.

Arkiven välkomnar alla

Varmt välkomna till en dag att minnas – om det vi gömt och glömt. Gå in på hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer i din närhet den 9 november. Alla arrangemang är gratis och öppet för alla. Så glöm inte bort den 9 November!

Kontakt

Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/

För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

Bakom tapeterna på gården Kisslings i Fole göms ett släktarkiv som använts för att isolera mot drag. Fragment av dokumenten förvaras på Landsarkivet i Visby. Fotograf: Dan ”Danne Pe” Pettersson.

Bakom tapeterna på gården Kisslings i Fole göms ett släktarkiv som använts för att isolera mot drag. Fragment av dokumenten förvaras på Landsarkivet i Visby. Fotograf: Dan ”Danne Pe” Pettersson.

 

Vad gömmer sig i paketen? Dåtida julpost i Skåne. Fotograf:Polyfoto. Fotografiet förvaras på Regionmuseet Kristianstad.

Pressmeddelande 2018 – Fest och glädje i arkiven

Fest och glädje i arkiven – Arkivens dag 2018

Den 10 november öppnar vi dörrarna för årets Arkivens dag under temat Fest och glädje. Temat passar bra då vi i år har god anledning att fira de svenska arkiven. Arkivens dag fyller 20 år och det svenska Riksarkivet fyller imponerande 400 år. I arkiven finns berättelser från förr och nu, nedtecknade av de som var med under historiens skeenden. Syftet med Arkivens dag är att bjuda in och inspirera till användning av arkiven men också att informera om arkiven som en del av vårt öppna demokratiska samhälle där alla har tillgång till samhällets information, såväl i förfluten tid som i nutid. Så på med fjäderboan och cylinderhatten och besök ett arkiv för att lära dig mer om fester och glädjespridande under århundradena.

Godsaker i arkiven

Mat och dryck är ett givet inslag i all slags firande, detta uppmärksammas av flera arrangörer. Om ölbryggning genom tiderna berättas i Umeå. På Landsarkivet i Göteborg får du veta mer om festbröd och kalaskakor. Vill du veta vad det kostade att äta på Operakällaren för 100 år sedan bör du besöka Dansmuséet i Stockholm. På många håll bjuds också på extra festligt fika.

Du kan under dagen lära dig mer om cirkus, Barnens dagsfirande, festplatser, folkparker och andra samlingsställen. I Karlstad uppmärksammas Sandgrund, välkänd dansrestaurang under många år. I Upplands Väsby berättas om Bonnlunda dansbana. Danssteget från festlokal till bröllopsvals är ibland kort. Två av tio arrangemang i Norrköpings kommun behandlar just bröllopsseder och bröllop och andra högtider lyfts fram av många.

Mycket annat ryms också i temat. Vad har man skrattat åt under århundradena? I arkiven finns exempel på humor från förr och nu, vilket man tar upp i bland annat Göteborg. Om Fest och glädje i 1800-talets folkrörelser berättar man i Norrtälje. I Vallentuna visar tre arkiv upp dokument och bilder från midsommarfirande förr och nu. I Kungsbacka har konstnärer från olika delar av Europa besökt arkiv och museer och tolkar historien utifrån den oskiftade byn Äskhult. I Varberg ges föreläsningen om ”Fest, jul, död och föreningar – om människors liv i arkiv”.

Lokalt firande

På många håll firas lokala jubileer just i år. I Åmål har man anledning att fira att hembygdsföreningen fyller 100, fotoklubben 70 och släktforskarföreningen 25 år. I Visby firar man att Regionarkivet Gotland fyller 40 år och att Arkivcentrum Gotland fyller 10 år. I Vara tar man tillfället i akt att uppmärksamma att Vara kommunarkiv utsågs till Årets arkiv 2018.
Besök hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer nära dig. Varmt välkommen att fira arkivens betydelse med oss.

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Riksarkivet sköter den nationella samordningen. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.

Kontakt
Kontaktuppgifter till lokala arrangörer finns vid respektive arrangemang. Den regionala samordningen görs av kontaktpersoner, se https://www.arkivensdag.nu/kontakt/regionala-kontaktpersoner/
För övergripande frågor, kontakta Cia Hipfl, 010-476 88 94 eller arkivensdag@riksarkivet.se

Pressmeddelande 2018 – Fest och glädje

Feststämning i Sundsvall. Fotograf Paul Lindgren. Fotografiet förvaras på Sundsvalls museum.

En fest i kärlekens tecken. Fotograf Tommy Söderlund. Fotografiet förvaras på Riksarkivet, Landsarkivet i Visby