Regionmuseet i Kristianstad

Arrangemang » Skåne » Kristianstad » ,

Minns du? Hjälp oss! Vi är nyfikna på din berättelse.

Arkiven kan ses som vårt, samhällets, gemensamma minne, men även detta minne har sina brister. Ta ett fotografi, till exempel. Vi säger att en bild säger mer än tusen ord, men stämmer det alltid? En bild kan vara underligt stum när man har glömt vad den föreställer, vilka människorna på den är, vad som händer.

Kanske du kommer ihåg det vi har glömt? Vi har samlat bilder ur våra gömmor som vi vill veta mer om och gjort en utställning. Var du där när bilden togs, känner du någon på fotografiet? Eller får bilden dig att minnas något annat, en händelse, person eller företeelse som du gärna vill berätta mer om? Låt oss ta del av din historia. Men utställningen är också till för dig som är nyfiken på det gamla Kristianstad med omnejd.

Har du bilder på hur ditt kök såg ut på 1950-talet eller av ett kök byggt på 1950-talet? Då vill vi på Regionmuseet gärna ta del av dem. Om du har sådana bilder kan du ta med dem till Arkivens dag.

Välkommen till Regionmuseet på Arkivens dag, lördagen den 9 november! Förutom att titta på fotoutställningen kan du få släktforskningshjälp, lyssna på ett föredrag av fotohistorikern Eva Dahlman och ställa frågor om de olika arkiven i Kristianstad.

Program:

Regionmuseet
11 – 17 Fotoutställning i Agda Holst-rummet: Gömt eller glömt? Hjälp oss att minnas

11 – 17 Släktforskningshjälp i Minnesluckan: Kristianstadsbygdens släktforskarförening svarar på dina frågor om släktforskning och ger dig tips om hur du kan hitta dina förfäder. Ett bildspel om släktforskning visas också.

15 – 16 Föredrag i Hörsalen: Tillfälligheter och eldsjälar räddar vårt fotografiska kulturarv
Fotohistorikern Eva Dahlman berättar om hur fotografen Sven Johansson räddade bygdefotografernas glasplåtar från vindar och uthus och skapade Limasamlingen, och om hur Lundafotografen Ida Ekelunds negativ från 1920-talet hittades under golvbrädorna vid en lägenhetsrenovering 2012. Hur tar vi hand om vårt fotografiska kulturarv och vad händer med alla de bilder vi tar idag?
Föredraget är gratis men biljett krävs. Den bokas i Regionmuseets reception, tel 044- 135245.

Folkrörelsernas arkiv, Tivolibadsgatan 2
kl 11 – 14 Fjälkinge förr och nu – vi har samlat bilder ur våra gömmor och gjort en utställning. Kanske känner du igen något eller bara är nyfiken på Fjälkinges historia. Eller kom bara och besök vårt arkiv. Vi bjuder på kaffe och kaka!

Tid: 11:00 – 17:00

Besöksadress: Regionmuseet, Stora torg, Kristianstad och Folkrörelsernas arkiv, Tivolibadsgatan 2

Tillgänglighetsinformation:
Föredraget är gratis men man behöver biljett. Den kan man boka hos Regionmuseets reception, tel. 044-135245. Bokad biljett hämtas senast 15 minuter före föredragets början. Biljetter kan också skaffas direkt i receptionen under dagen så länge det finns platser kvar.

Arrangör: Regionmuseet Kristianstad, Kristianstads kommunarkiv, Folkrörelsernas arkiv i Kristianstad, Kristianstadsbygdens släktforskarförening

Kontaktperson: Ann-Sofie Lövqvist, 0701468354, ann-sofie.lovqvist@regionmuseet.se

Länk till webbplats

Länk till program

Fyra kvinnor bakom en stor hög post

Posten. N. Skåne. Julpost.
Fotograf: Polyfoto