OBS Inställt – Svart på vitt på Stadsarkivet Liljeholmskajen

Arrangemang » Stockholms län » Stockholm » ,

På grund av de regionala restriktionerna kring Covid-19 är arrangemanget inställt.

Välkommen till Arkivens dag på Stadsarkivet Liljeholmskajen. Tema: Svart på vitt. Hör om Stockholms äldsta fotografier, hur man bäst förvarar bilder i arkiven och om ett fotoprojekt från när Stockholm var i förvandling.

Program:
12.00-12.30
Med samma trohet som en spegel – Stockholms äldsta fotografier

År 1839 patenterades den första fotografiska tekniken, daguerreotypen. Redan på våren 1840 är de första fotograferna verksamma i Stockholm. Utrustade med kameror och kopparplåtar började de sina fotograferingar och förevisningar av ”ljusbilder som tecknas av solstrålarna.” Under årtiondena fram till sekelskiftet utvecklas nya metoder, som förvandlar fotografiet till en produkt för alla.

Ann-Sofi Forsmark, Stadsarkivet

Begränsat antal platser, anmälan sker på Stadsarkivets webbplats.

12.45-13.15
Fotoförvaring för bildernas bästa

Hur bevarar man sina analoga fotografier för eftervärlden? På vilka sätt ska de förvaras för att inte förstöras? Och vad händer med dem om man gör fel? En arkivarie listar exempel och ger handfasta råd.

Solveig Larsson, Stadsarkivet

Begränsat antal platser, anmälan sker på Stadsarkivets webbplats.

13.30-14.00
Tusen bilder av Stockholm – fotografen Lars Larsson

Tiden runt förra sekelskiftet var en av de mest omvälvande perioderna i stadens byggnadshistoria. Det revs och murades. Träkåkarna ersattes av stora stenhus. Men hur skulle minnet av det gamla Stockholm bevaras? Uppdraget gick till fotografen Lars Larsson.

Ann-Sofi Forsmark, Stadsarkivet

Begränsat antal platser, anmälan sker på Stadsarkivets webbplats.

Tid: 12:00 – 15:00

Besöksadress: Stadsarkivet Liljeholmskajen Sjöviksvägen 126 117 57 Stockholm

Vägbeskrivning:
Stadsarkivet Liljeholmskajen ligger ungefär tio minuters promenad från antingen Liljeholmens tunnelbana eller Årstabergs station (pendeltåget). Numera finns en nyöppnad hiss på Årstabron som tar dig direkt ner till entrén på Sjöviksvägen.

Med buss 145 kan man åka till Sjöviksvägen för att sen promenera i cirka fem minuter. Det går också att åka till tvärbanans hållplats Årstadal och promenera i cirka 10 minuter.

Nu har Bergrumsgaraget öppnat sin nya besöksparkering vilket innebär att du som besöker Stadsarkivet Liljeholmskajen har möjlighet att parkera där mot en kostnad under ditt besök. För att köra ner till besöksparkeringen kör in via infart E, som ligger på Sjöviksvägen 126. Kör vidare ner till skepp E på plan 0, till vänster hittar du besöksparkeringen.Det är tydligt skyltat med orangea skyltar från infart E hela vägen fram till besöksparkeringen.

Betala för parkeringen genom appen EasyPark, den finns att ladda ner där appar finns. Pris 15kr i timmen.

Tillgänglighetsinformation:
Porten har dörröppnare som regleras med tryckknapp.

RWC-toalett, hiss och hörselslinga finns

Arrangör: Stockholms stadsarkiv

Kontaktperson: Sandra Häll Pettersson, 08-50828221, sandra.hall.pettersson@stockholm.se

Länk till webbplats

Länk till program