Tuve Nyström och Kyrkospelsrörelsen — Arkivens dag på Sigtunastiftelsen

Arrangemang » Stockholms län » Sigtuna » ,

Med utgångspunkt i årets tema – Röster i arkiven – berättar vi i en utställning om läraren och regissören Tuve Nyström. Tillsammans med Olov Hartman (Sigtunastiftelsens direktor 1947-70) och andra utvecklade han kyrkospelsformen, med rötter i medeltidens mysteriespel. Kyrkospelen hade bibelmotiv och framfördes i bl.a. Friluftskyrkan på Sigtunastiftelsen. Med andra världskriget och atombomben som fond speglades efterkrigstidens undergångsstämning i kampen mellan tillvarons krafter. Så småningom växte en kyrkospelsrörelse fram i hela landet, men också internationellt. Med Tuve Nyström som lärare och regissör bildades på Sigtunastiftelsen Förbundet för Liturgi och Dramatik (FLOD), utifrån vilket Svenska Kyrkans Kulturinstitut upprättades 1966.
Vi bjuder på enklare fika.
Välkomna!

Program:
13:00 Presentation av Sigtunastiftelsens arkiv och bibliotek.
14:00 Medverkar Caroline Krook, Sigurd Zetterqvist och Daniel Nyström

Utställningen kommer att finnas tillgänglig t.o.m. 5 februari 2022, under Sigtunastiftelsens biblioteks ordinarie öppettider.
Evenemanget kommer att spelas in och finnas tillgängligt på Sigtunastiftelsens webbplats i efterhand.

Tid: 13:00 – 16:00

Besöksadress: Sigtunastiftelsens bibliotek, Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna

Tillgänglighetsinformation:
Sigtunastiftelsens bibliotek och arkiv är en K-märkt byggnad dr tillgänglighetsanpassningen för funktionshindrade är mycket begränsad. Handikappanpassad toalett med skötbord finns i Sigtunastiftelsens huvudentré, i intilliggande byggnad.

Arrangör: Sigtunastiftelsens Bibliotek & Arkiv

Kontaktperson: Isabel Larruy Bergqvist, 08-592 589 09, klipparkiv@sigtunastiftelsen.se

Länk till webbplats

Länk till program

Olov Hartman och Tuve Nyström. Två män som tittar och pekar på något utanför bild.
Tuve Nyström och Olov Hartman på Sigtunastiftelsen sommaren 1953, i samband med uppsättningen av “Den heliga staden”. Fotograf: Sven Järlås