Välkommen hem på Arkivcentrum Gotland

Arrangemang » Gotland » Arkivcentrum Gotland » ,

Öppet hus på Arkivcentrum Gotland, Broväg 27 kl. 10.00 – 16.00
Den 12 november firas Arkivens dag under temat ”Välkommen hem” runt om bland de svenska arkiven. På Arkivcentrum Gotland presenterar vi många olika hus och hem och berättar dess historia. Lär mer om barnhem, egnahemsrörelsen, äldreboenden, inredning och familjerecept. Vi bjuder på utställningar, föredrag, filmvisning och fika under dagen.  Särskilda aktiviteter för barnen.
Välkommen hem till arkivet!

Program

Föredrag och filmvisning

11.00 Jane Lindell Ljunggren: Välkommen till ditt nya hem!
Att få uppleva hemkänsla, delaktighet och meningsfullhet är en mänsklig rättighet. Hattstugans grundare Jane Lindell Ljunggren berättar om vad som är speciellt med det omtalade och prisbelönta gruppboendet i När.

12.00 Mats Jansson: Gotland välkomnar fler kryssningsbesökare från 2018
Den nya kryssningskajen är klar i april 2018. Då kommer nya besökare som vill se och uppleva vår ö. Hur går bygget? Hur ska vi ta emot besökarna? Vad vill de se? Är vi beredda med intressanta utflykter? Mats Jansson är projektledare inom Region Gotlands kryssningskajprogram.

13.00 Hus med historia – om fastighetsforskning
Hur kan man forska i ett hus och en fastighets historia? Vilka har bott i ett hus? Vem ägde marken? Vilka uppgifter är möjliga att hitta. Anders Bergkvist, förste arkivarie vid Landsarkivet berättar om vilket källmaterial som finns i landsarkivet när du vill forska om hus.

14.00 De gotländska agtaken
I en nyproducerad film av Mats Ahlby får vi följa hur ett hus på Fårö får nytt agtag samtidigt som vi får kunskap om agtakens historia.
Utställningar
Regionarkivet och Landsarkivet presenterar ett rikt urval av dokument med utgångspunkt i årets tema Välkommen hem.

Att längta hem
Regionarkivet visar exempel på hem från vaggan till ålderdomen. En arkivutställning om hembygd och bostäder, hemlängtan och hemkänsla, om barnhem och äldreboende. Vi får följa flera gotländska flickor som hamnade på barnhem i mitten av 1800-talet och deras gripande öden före placeringen men också senare i livet. Särskilda pensionärsbostäder uppfördes från 1940-talet, med delat badrum i källaren och ett wc per våningsplan. Under mitten av 1900-talet byggdes en hel del ålderdomshem runt om på Gotland, vi berättar om några av dem och hur vardagslivet kunde se ut på hemmet. Längta hem kan man också göra om man har en god bok som väntar, vi visar exempel från några av de tidiga landsbygdsbiblioteken.

Hus och hem i Landsarkivet
Landsarkivet lyfter fram dokument och fotografier som berättar om Egnahemsrörelsen liksom Hushållningssällskapets arbete med att förbättringar av hus, hem och jord. Vi visar exempel på gårdsarkiv från Dalbo i Halla där vi kan följa familjen Söderdahls liv genom deras bevarade köpekontrakt, bröllopinbjudningar, lösegendomslistor och fotografier. Vi visar även släkt- och familjearkiv med teckningar och interiörer från 1800-talets mitt av talangfulla Anna och Gustava Meukow, samt middagsinbjudningar, recept och barnböcker från familjen Rosman. Till sist presenterar vi även arkitekten Per-Erik Nilsson, som bland annat ritat Katolska kyrkan i Visby och Ingmar Bergmans hus på Fårö.

100 år av bilder
Det är 100 år sedan de första fotografierna levererades till Landsarkivet, när glasplåtar från Lagergrens fotoateljé togs om hand. Idag finns sju miljoner bilder bevarade. Vi visar ett urval ur den äldre bildskatten utifrån årets tema.

Tryckfriheten 250 år
Under hela 2016 har vi också anledning att fira lite extra. Tryckfrihetsförordningen trädde i kraft 1766, den första av sitt slag i världen. Rätten att fritt uttrycka sina åsikter och den insyn i våra offentliga arkiv som rätten att ta del av allmänna handlingar innebär är fortfarande, 250 år senare, unik på många sätt. Självklart uppmärksammar vi Tryckfrihetsförordningen på Arkivens dag.

I filmrummet
Vi visar löpande under dagen filmer ur Gunnar Olssons filmsamling som bevaras vid Landsarkivet, ”Tre hundraåringar”, ”Fagning i Fide hos Thyra Lundgren”, ”Arbetsliv i Ardre” från 1938 och ”Norrlanda”.
Regionarkivet visar David Ahlqvists film ”Fåröskisser” och det egenproducerade bildspelet ”Bilder från hamnen i Visby”.

Visningar
Välkommen att följa med på en guidad tur bakom kulisserna och se våra magasin, vi visar exempel ur arkiven och berättar om Landsarkivets och Regionarkivets verksamhet. Visningen tar cirka 30 minuter. Visningsbiljett hämtas i receptionen, där visningen också startar. Begränsat antal. Vi ger visningarna kl. 10.30, 11.30, 13.45, 15.15.

Tipspromenad
Gå vår kluriga och populära tipspromenad, svaren hittar du bland det utställda materialet. Bokpriser. För barnen finns en speciell tipspromenad med pris till alla.

Servering
Vi bjuder under dagen på fika med tilltugg och ”Välkommen hembakat”.

Barnverkstad
Alla barn är välkomna till vår verkstad där vi klipper och klistrar, ritar och målar och har kul.

Bokförsäljning
Botanisera bland våra böcker och hitta din favorit.

Släktforskning, databaser och digitala arkiv
Hur börjar jag släktforska och vad finns digitaliserat? Vår personal finns på plats och hjälper dig i vår dataläsesal. På plats finns också Gotlands Genealogiska förening som berättar om sin verksamhet och svarar på frågor.

Kontakt
Maria Larsson Östergren, maria.larsson-ostergren@riksarkivet.se, tel 010-476 88 92