Välkommen till Arkivens dag i Härnösand

Arrangemang » Västernorrland » Härnösand » ,

Varmt välkomna till årets Arkivens dag med tema röster i arkiven.
I år väljer vi att lyfta fram de kvinnliga rösterna i våra arkiv särskilt. Vi bjuder på rundvandring i arkivet där några kvinnokämpars liv och öden presenteras.

Det blir också föreläsning om Anna Kaijser. Hon ingår i den första kullen av kvinnliga läkare. Bland hennes vänner finns Ada Nilsson, Alma Sundqvist och Karolina Widerström. Alla ogifta. Men Anna vill ha både jobb, man och barn. Hur ska det gå till i en tid när en gift kvinna är omyndig, inte har egna pengar och enligt lag förhindrad att inneha offentliga tjänster? Föreläsningen hålls av Eva Kaijser som skrivit en bok om Anna. Boken ger en unik bild av en kvinna som vill leva livet fullt ut. Mot alla odds.

Under dagen kan du också få prova på att fotografera dig i gammaldags fotoateljé eller forska i läsesalen. Det blir även visning av arkivfilm och fikaförsäljning.

Program:
14.00
Föreläsning om läkarpionjären Anna Kaijser, av Eva Kaijser

12.00-16.00
Fota dig i gammaldags fotoateljé
Filmvisning
Rundvandring i arkivet
Läsesalen öppen
Fikaförsäljning

Tid: 12:00 – 16:00

Besöksadress: Riksarkivet, Rosenbäcksallén 14 E

Arrangör: Riksarkivet Västernorrland, Föreningsarkivet Västernorrland, Näringslivsarkiv i Norrland, Kommunarkivet Härnösand, Regionarkivet Västernorrland, Västernorrlands museum

Kontaktperson: Elme Ämting-Selja, 0702477550, elme.amting@sundsvall.se