Välkommen till Arkivens Dag i Lerum

Arrangemang » Västra Götaland » Lerum » ,

Vi bjuder in till en temadag om arkiv och lokalhistoria. Under dagen pågår både utställningar och föredrag. Dagen avslutas med ett teaterstycke med en iscensättning av en sockenstämma för 100 år sedan!

Utställningar
• Lär dig mer om platsen där du bor på. Kanske finner du något om huset där du själv bor, eller finner bilder på din släkt.

• Ta del av gamla filmer och bildsamlingar. Se miljöer, människor och platser i våra olika kommundelar.

• Kultur – och hembygdsföreningar visar upp sin verksamhet. Här får du möjlighet att lyssna på dialekter, fynda böcker och få inblick i hur dagens samhälle tog form. Lär dig även mer om gamla föremål och hur de användes.

• Speakers´corner. Lär dig mer om vad som finns i arkiven och föreningarnas gömmor. Se hur du kan använda dem i bland annat släktforskning.

För barnen – Pröva på en skoldag från förr!

Hur såg en skolbok ut i slutet av 1800-talet och vad fick man lära sig i skolan på den tiden? Här kan du även pröva att snirkligt skriva ditt namn med en gammaldags bläckpenna. Barn i alla åldrar är välkomna – vi bjuder på saft och bullar!

Program:
Dagens program 11:00-15:00

11:00 Inledningstal med ett av Lerums kommunalråd. Därefter öppnar utställningen

11:15 Föreläsning: Göteborgskan innan den fanns. Erik Magnusson Petzel, docent vid Institutet för språk och folkminnen.

12:00 Föreläsning: Säveåns historia från 1400-talet till nutid. Birgitta Waldenborg, tidigare kommunarkivarie. På många olika sätt
engagerad i Lerums kommuns lokalhistoria.

13:00 Föreläsning: Finansiär, vilja och församling Henric Johansson, gymnasielärare inom ämnena historia och religion. Efter en studie vid Göteborgs universitet om August Abrahamssons kontaktnät, har Henric även fortsatt med historiska projekt samt guidning på Nääs slott i Floda.

14:00 Föreläsning: Vad finns det om Lerum i Landsarkivet? Malin Juvas, arkivarie vid Riksarkivet, Landsarkivet Göteborg

14:30 Teaterföreställning: En sockenstämma för 100 år sedan med Stora Lundby hembygdsförening.

Tid: 11:00 – 15:00

Besöksadress: Torpskolans aula

Länk till hemsidan

Länk till affisch (pdf)