Välkommen till digital Arkivens dag i Trelleborg!

Arrangemang » Skåne » Trelleborg » ,

Upptäck Trelleborgs svart-vita skattgömmor på Arkivens dag!

Lördag 14 november infaller Arkivens dag. Då har du chansen att skapa närkontakt med vår egen lokalhistoria. Med start på torsdag 12 november firar Trelleborgs kommun Arkivens dag med ett spännande och folkbildande digitalt arrangemang. Temat är ”Svart på vitt” och du har möjlighet att titta på vår digitala utställningsfilm.

Våra kulturinstitutioner öppnar sina skattgömmor och visar spåren av historien. I den digitala utställningsfilmen visas föremål, fotografier, dokument och böcker som berättar om Trelleborgs förflutna – och som kanske säger något om nutiden. Trelleborg har flera kulturarvsinstitutioner som vårdar våra gemensamma arkiv och lyfter fram kunskap om historia.
I år firar vi Arkivens dag lite annorlunda för att undvika smittspridning. Du kan se en digital utställningsfilm med alla medverkande kulturinstitutioner som finns tillgänglig på webben för dig på distans. På så sätt kan du ta del av utställningarna var du än befinner dig.

Digital utställningsfilm når du via Trelleborgs kommuns hemsida www.trelleborg.se som nyhet och Trelleborgs kommuns Youtube-kanal när Arkivens dag närmar sig.
Kommunarkivet visar mjölkens historia i Trelleborg. Den vita drycken har lämnat spår efter sig i kommunarkivets svart-vita handlingar. Mejerihistorien handlar om mjölkcentraler, småbarn och andra världskrigets ransonering av det viktiga livsmedlet.

Trelleborgs museum visar ett axplock av föremål från sin stora samling som är just det – svarta och vita. Museet fann känsligt gjorda pennteckningar, äldre engelskt porslin, mönstrade kjolar, skickliga konstnärers teckningar, fornforskaren Olof Christofferssons unika boksamling och mycket mer.

Trelleborgs bibliotek bjuder på en återblick av bibliotekets verksamhet i Skyttsgården med svart-vita foton och berättelser från äldre böcker och anteckningar. Även spännande byggnadshistoria lyfts fram om Skyttsgården som bland annat var det gamla lasarettet. Fakta om den tidigare stadsbibliotekarien ”doktor” Möller och hans personliga bakgrund är ett spännande inslag.

Söderslättsgymnasiets mediatek uppmärksammar Per Nilssons egenskrivna katalog för samlingen, hans skånska bibliotek. Per Nilssons egenproducerade liggare i svart och vitt jämförs med dagens digitaliserade katalogposter för samlingen. Frågor ställs om vilka skillnader och likheter som finns och varför är det lika viktigt nu som då med källkritik.

Datum: 2020-11-12 – 2021-11-01

Besöksadress: Trelleborgs kommuns hemsida www.trelleborg.se som nyhet och Trelleborgs kommuns Youtube-kanal.

Arrangör: Kommunarkivet i Trelleborg, Trelleborg museum, Trelleborgs bibliotek, Söderslättsgymnasiets mediatek

Kontaktperson: Tova Halldén, 0410-733153, tova.hallden@trelleborg.se

Länk till egen webbplats: https://www.trelleborg.se/