Välkommen till Arkivens dag med Nybro kommunarkiv

Arrangemang » Kalmar län » Nybro » ,

Till årets Arkivens dag kan Nybro Kommunarkiv med glädje presentera – amatörfotograf Lisa Mattson – aktiv kring förra sekelskiftet i Nybro Köping.

På grund av pågående pandemi kommer Nybro kommuns program endast finnas tillgänglig på nätet. Ca en vecka innan Arkivens dag planerar man att lägga ut en Youtubefilm om amatörfotografen Lisa Mattson.

Glada människor sittandes på en veranda
Fotograf: Lisa Mattson

Lisa Mattsons fotografiska gåva består av en samling med 300 glasplåtar och skapar en tidskapsel över en svunnen tid. Lisa Mattson föddes 1873 i Blekinge och flyttade 1888 till sin släkting skulptör Anton Wahledow i Kalmar. Hon hade en konstnärlig begåvning och blev även en skicklig träsnidare.
Till sin karaktär var Lisa Mattson allt från rättskaffens och omtänksam till rådgivande i brydsamma situationer kryddat med humor. En samtida röst säger: ”Det var ett nöje att träffa Lisa och höra hennes sakliga och vettiga tal och hennes småroliga historier”.

Till vardags var Lisa Mattson inledningsvis kontorist i fru Wilhelmina Blomdells omfattande affärsrörelse i Nybro, för att senare sadla om till bankkassörska. Utöver detta var hon politiskt engagerad som ordförande i pensionsnämnden och är omnämnd i boken Nybro Historia.

Slutligen hade Mattson tre yrkesverksamma syskon i Nybro; Anna – manufaktur, Axel – konditori och Hilda – sjukvård. Det är brorsbarnen, Anna-Lisa Mattsson och Vivi Nilsson, som har donerat denna unika samling av glasplåtar och kamera.
Här kan du se Nybro kommuns film om Lisa Mattson


Datum: 2020-11-09 – 2020-11-22

Tid: Varierande – Varierande

Besöksadress: Inget öppet hus på Nybro kommunarkiv i år, programmet är endast digitalt

Arrangör: Nybro kommunarkiv

Kontaktperson: Malena Willstein, malena.willstein@nybro.se

Länk till webbplats