Välkommen till Arkivens dag på Arkivcentrum Gotland

Arrangemang » Gotland » Visby » ,

Varmt välkommen till Arkivcentrum Gotland där Landsarkivet och Regionarkivet bjuder in till öppet hus under temat Fest och glädje. Välkommen att upptäcka glädjen i arkiven och fira med oss.

Välkommen att upptäcka glädjen i arkiven
Fotograf: Tommy Söderlund

Program:
FÖREDRAG
11:00 – 11:40 Charlotta Zethelius – Bland guld och ädla stenar
Charlotta Zethelius, arkivarie på regionarkivet, berättar om sitt tidigare arbete hos hovjuvelerare W. A. Bolin i Stockholm. Var med när Charlotta plockar fram guldkornen ur hovjuvelerarens rika historia, där både våra egna kungligheter florerar och andra dignitärer, som den ryska tsaren.

12:00 – 12:40 Anders R Johansson – Glädjen i arkivfynd
Anders R Johansson har tillbringat många timmar i Arkivcentrums läsesal. Nu delar han med sig av sin forskarglädje och berättar om olika arkivfynd; allt från fagningsfester under 1800-talets slut till detaljer kring när lucia var nytt på 1930-talet. Anders berättar även om personliga minnen kring festligheter och andra anmärkningsvärda upplevelser.

13:00 – 13:40 Idun Alfredson Vinterros – Att vara sin egen
Visbys historia är fylld av driftiga kvinnor som försörjt sig själva på alla möjliga sätt som exempelvis bryggarmadamer, tröjkällingar, butiksägarinnor och krögerskor. Historieforskaren Idun Alfredson Vinterros berättar om självförsörjande kvinnor i Visbys fattigkvarter 1730-1830, men också om egenföretagande kvinnor i hela Visby under 1800-talet.

14:00 – 14:40 Peter Lindvall – Fest och glädje i Region Gotland
Peter berättar om roliga minnen och festliga stunder som han upplevt i sin roll som regiondirektör och godbitar från regionens verksamhet som har gjort honom glad.

15:00 – 15:20 Cecilia Schelin Seidegård – Är landshövdingen en partypingla?
Cecilia tillträdde posten som landshövding på Gotland 2010. Hon ger en tillbakablick på festliga händelser och ögonblick från sina nio tjänsteår på ön.

UTSTÄLLNINGAR
Utställningar -Regionarkivet
Taklagsfest
Text och bilder från ombyggnationen av Visby lasarett; hur det såg ut före och efter, och bilder från invigning och taklagsfest, år 1987-1997.

Sambatåg och parader
Erling Lindvalls personarkiv är ett arkiv som berättar om en kommunal musiklärares liv och göromål, Sambatåg och parader är en av två utställningar vi visar från denna skatt av texter, fotografier och filmer. Materialet är från tidigt 1990-tal.

Folkhögskolans jubileumsfest 1927
Uppdukat för fest, finporslinet tas fram och silvret putsas. Se några av de fina gästerna, tackbreven och telegrammen.

Fagning och slåtter
Ett smakprov på hur en gotländsk fagning går till, som självklart avslutas med välförtjänt otendag: fika på gotländska. I utställningen ingår en film föreställande fagning och slåtter ackompanjerat av folkmusik, där Mästerby änge har en av huvudrollerna. År cirka 1992.

Allt som inte hände på Södertorg – Festen som uteblev
Vackra arkitektmålningar över konserthus, teater och andra storslagna idéer som har uppstått genom tiderna för Södertorg, men som aldrig blev av.

Festens baksida
Ett axplock av allt det där som måste till för att man ska få lov att ha lite skoj på offentlig plats. Till festens baksida hör: nöjesskatter och tillstånd att få bygga en toalett och annat som kan verka trivialt men som behövs för att festen ska bli ett faktum!

Gotlands regionarkiv – En glad 40-åring!
Gotlands regionarkiv firar 40 år i år, och det firar vi genom en kär återblick i 40-åringens händelserika liv, från trångbodd lya till vuxenlivet i en arkivinstitution.

Gotland – årets kommun 1988
I år är det 30 år sedan Gotland blev utnämnd till årets kommun. Denna utmärkelse fick stor uppmärksamhet på Gotland. Se handlingarna som beskriver hur detta firades.

Utställningar – Landsarkivet
Kyrkliga högtider – dop, konfirmation och bröllop
I kyrkoarkiven finns många glädjefyllda händelser noterade, många är milstolpar i en enskild människas liv. Vi bjuder in till dop, konfirmation och bröllop.

Skrattfynd – vad är det för vits med arkiven?
Vems humor finns i arkiven? Vem eller vad skämtar man om? Kan humor bli gammal? Vi har med glädje letat fram vitsiga handlingar.

Cirkus – bland akrobater och elefanter
Cirkus har sedan 1800-talet varit en glädjespridare, men vilka spår har de lämnat i de gotländska arkiven? Vi har valt att lyfta fram ett antal olika källor, från Gotlands Allehandas fotografier till kyrkoarkivens födelse- och dopböcker, där livet som kringresande akrobat gjort avtryck.

Färg och form – från textil till noter
Skaparglädjen och kreativiteten finns representerat i arkiven. Färg och form, sång och musik. Vi visar exempel från hemslöjdsföreningen, musikarkiv och företag.

Fester, fester och fester – gotlänningarna släpper loss
I arkiven finns mängder av handlingar som berättar om glädjefyllda händelser. Var finns spåren efter hembygdsfester, midsommarfester och danskvällar?

FILMVISNING
11:00 och 13:30 Gotländskt bondbröllop – En film av Gunnar Olsson och bearbetad av Mats Ahlby
En skildring av ett traditionsrikt gotländskt bröllop sommaren 1958 mellan nämndemansdottern Gunvor Kihlén från Utoje i Fleringe och husbondesonen Sven Bogren från Puttersjaus i Rute. Längd 50 min.

12:00 och 14:45 En glad amatör – Ur Erling Lindvalls personarkiv
En glad amatör hette ett återkommande evenemang som hölls på Rondo i Klintehamn, där amatörer fick ställa upp med dans, sång och musicerande. Konferencier var Tommy Wahlgren och kapellmästare var Erling Lindvall. Filmen är en inspelning från en föreställning 1992. Längd 1 tim 6 min.

BILDSPEL – Arkivcentrum 10 år
I september 2008 invigdes Arkivcentrum Gotland ett unikt samarbete mellan Riksarkivet och Region Gotland. I Arkivcentrum finns arkiv från statliga, kommunala, landstingskommunala verksamheter liksom föreningar och företag samlade under ett tak. Här bevaras också 7 miljoner fotografier.
Vi visar ett bildspel från bygget och invigningen 2008.

VISNINGAR
Följ med på en guidad tur genom våra magasin. Vi berättar om verksamheten och visar ett urval handlingar. Visningsbiljett hämtas i informationen där visningen också startar. Begränsat antal platser. Visning klockan 10.15, 11.30, 13.30, 15.15.

TIPSPROMENAD
Gå vår populära tipspromenad. Kluriga frågor som du löser med ledtrådar ur utställningarna. Bokpriser. För barnen finns en speciell tipspromenad med pris till alla.

VERKSTAD FÖR ALLA BARN
Alla barn är välkomna till vår verkstad där vi klipper och klistrar, ritar och målar och har kul.

SLÄKTFORSKNING, DATABASER OCH DIGITALA ARKIV
Vår personal hjälper dig tillrätta i dataläsesalen. Under dagen finns också Gotlands släktforskarförening på plats för att berätta om sin verksamhet och visa dig tillrätta.

BOKREA
Som vanligt har vi rabatter på utvalda titlar.

SERVERING
Vi bjuder på kaffe och kakor med inspiration från temat.

Tid: 10:00 – 16:00

Besöksadress: Broväg 27, Visby

Tillgänglighetsinformation:
Hörslinga, tröskelfritt.

Arrangör: Riksarkivet – Landsarkivet i Visby och Regionarkivet Gotland

Kontaktperson: Madelene Nettermark, 010-476 88 97, madelene.nettermark@riksarkivet.se

Länk till program (pdf)