Välkommen till Arkivens dag på Borgmästargården – en del av Sigtuna museum

Arrangemang » Stockholms län » Sigtuna » ,

Den nationella Arkivens dag är egentligen den 13 november men vi smygstartar en dag för tidigt. Årets tema är Röster i arkiven.
Den 12 september 1921 skedde det första valet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Fram till dess hade kvinnor men också många män varit utestängda från att rösta. En stor seger för demokratin som är värd att fira. Men demokrati är inget som är självklart – det fanns fortfarande villkor för att man skulle få rösta. Först 1989 var alla som hade rösträttsåldern inne berättigade att rösta. Och vi måste hela tiden värna demokratin och påminna oss att den kan försvinna eller inskränkas. Om den långa kampen för rösträtt, om de som banade väg, om stora och små beslut och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen handlar årets Arkivens dag.

Temat Röster i arkiven kan också ha flera andra betydelser. Det handlar också om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda. Berättelserna finns där om vi bara lyssnar.

En av dessa röster i arkiven tillhör borgmästarinnan Dagmar Dahl. Hon föddes som Dagmar Lenck 1892 och bodde i Borgmästargården från år 1929 till 1971 tillsammans med sin man Gustaf.

Välkommen på invigning av den nya skylten utanför Borgmästargården samt till en visning av den pågående inventeringen av Borgmästargården bakom kulisserna. Undra vad Dagmar hade tänkt om hon hade vetat att hennes hem numera är ett museum där varje sak i huset tagits om hand och inventerats. Under inventarieresan har bilden av Dagmar växt fram och hon har tagit allt mer plats bredvid sin man borgmästaren.

Program:
13.00 Invigning av ny skylt i Borgmästargårdens trädgård.
13.15-15.00 Öppen visning av nedervåningen i Borgmästargården. Max 15 besökare i taget.

Datum: 2021-11-12 – 2021-11-12

Tid: 13:00 – 15:00

Besöksadress: Borgmästarvägen 2, Sigtuna

Vägbeskrivning:
Borgmästargården är första huset på höger sida när man svänger av från Stora gatan upp mot Borgmästarvägen.

Tillgänglighetsinformation:
Vid huset finns två parkeringsplatser, övrig parkering hänvisas till Sigtuna Fritidscenter.

Arrangör: Sigtuna Museum & Art

Kontaktperson: Anna Toräng, +46859126653, anna.torang@sigtuna.se

Länk till webbplats

En bild på ett äldre kök från Borgmästargården. Spontat ljusmålad panel, snedställda köksluckor och en äldre spis och vask. Äldre kökstillbehör syns också.
Köket i Borgmästargården. Fotograf: Rosie Alm.