Välkommen till Arkivens dag på Dansmuseet i Stockholm

Arrangemang » Stockholms län » Stockholm » ,

Hur var det att som 15-årig tjej lämna Stockholm 1920 och bege sig till världsstaden Paris? Det är i år 100 år sedan den allmänna rösträtten infördes i Sverige och temat för Arkivens dag är därför ”Röster i arkiven”. På Dansmuseet tar vi tillfället i akt och fördjupar oss i de unga dansarna i det experimentella danskompaniet Svenska Baletten.

Kunde kompaniets unga dansare göra sina röster hörda? Och hur berättade de om äventyret senare? Vad mindes de starkast – och vad vägrade de att berätta om? I Dansmuseets arkiv finns dagböcker, privata fotografier och intervjuer bevarade. Dansmuseets intendent Erik Mattsson visar arkivmaterial, spelar upp kassettband och berättar om de unga dansarnas upplevelser.

Anmäl dig i kassan vid ankomst. Evenemanget är gratis.

Passa också på att se den stora jubileumsutställningen om Svenska Baletten ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Súedois 1920-1925. Biljett till utställningen kan köpas på plats eller via billetto.se.

Program:
11.00 och 13.00 i Study Center på Dansmuseet

Tid: 11:00 – 15:00

Besöksadress: Drottninggatan 17

Tillgänglighetsinformation:
Hiss finns

Arrangör: Dansmuseet

Kontaktperson: Erik Mattsson, 0736422196, erik.mattsson@dansmuseet.se

Länk till webbplats

Tre av Svenska Balettens dansare på turné i början av 1920-talet iförda mörka kappor, stående mot en vägg med reklam för baletten. Fotograf: Okänd
Tre av Svenska Balettens dansare på turné i början av 1920-talet. Fotograf: Okänd