Välkommen till Arkivens dag på Stockholms stadsarkiv!

Arrangemang » Stockholms län » Stockholm » ,
En akvarell av en byggnad

Utsnitt av ritningsförslag till industrihall på Stockholmsutställningen 1897. Förslaget blev aldrig genomfört.
Fotograf: Jarmo Sundman

Välkomna till Arkivens dag 2018 – i år på temat Fest och glädje. Man gifter sig väl för att man är kär? Kl. 11 får vi lyssna på hur det gick till äktenskapet bestämdes av andra än brudparet. Konst- och industriutställningen 1897 var storslagen på många sätt. Kl. 13 tar vi del av godbitar ur den ritningssamling som finns bevarad på Stadsarkivet.

Program:
Kl. 11 I nöd och lust – en historisk bröllopsresa
I dagens Sverige så gifter sig de flesta troligtvis av kärlek. Så har det inte alltid varit. Länge var äktenskapet en praktisk angelägenhet som bestämdes över huvudet på de blivande makarna. Följ med på en historisk bröllopsresa där du får veta mer om seder och bruk när det vankades bröllop.
Föreläsare: Lieselotte Jonsson och Chris Henning , Storstockholms Genealogiska förening

Kl. 13 Ritningarna till Konst- och industriutställningen 1897.
När Stockholmsutställningen stängde i oktober 1897 hade över en miljon besökare tagit del av den storslagna konst- och industriutställningen. Den ståtliga maskinhallen, 92 enskilda paviljonger och en rekonstruktion av 1600-talets Stockholm var några av attraktionerna. Ta del av godbitar ur den ritningssamling som finns bevarad på Stadsarkivet efter utställningen. Ritningarna visas digitalt i föreläsningssalen Hyllan.

 

Föreläsare: Solveig Larsson, Stadsarkivet

Tid: 10:00 – 15:00

Besöksadress: Kungsklippan 6

Vägbeskrivning:
Kollektivtrafik
Stadsarkivet ligger nära Stockholms centralstation. Tag buss 54 till Bolinders plan eller promenera till Kungsholmsgatan. Jeppes trappor leder upp till Kungsklippan och Stadsarkivet.

Med buss 50 eller buss 3 åker man till Kungsholms kyrka. Närmaste tunnelbanestation är Rådhuset där du tar hissen till Kungsklippan.

Tillgänglighetsinformation:
Till entrén finns trappa med ledstång och dörröppnare. Angöringsväg till vänster om trappan. RWC, hiss till magasinen samt hörselslinga finns.

Arrangör: Stockholms stadsarkiv

Kontaktperson: Sandra Häll Pettersson, 0850828221, sandra.hall.pettersson@stockholm.se

Länk till webbplats

Länk till program