Välkommen till Arkivens dag på Tekniska museet i Stockholm

Arrangemang » Stockholms län » Stockholm » ,

Hemligheter ur arkiven 11 november 2017

Årets Arkivens dag handlar om synd och skam, om hemligheter och historier som fallit i glömska. På Tekniska museet kommer vi bland annat att visa våra samlingar kring polarfararen Salomon August Andrée och mannen/myten bakom det våghalsiga försöket att segla med en luftballong till Nordpolen.

I år är det nämligen 120 år sedan de tre upptäckarna, August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg, gav sig iväg i en luftballong mot Nordpolen. Initiativtagare och drivkraft bakom expeditionen var August Andrée. Hela expeditionen försvann spårlöst och hittades först 33 år senare, döda, tillsammans med dagböcker, fotografier och annan utrustning. Gåtan kring vad som egentligen hände har sedan upptäckten fascinerat människor världen över. Genom arkivhandlingar, bilder och föremål från och om August Andrée färdas vi 120 år tillbaka till ett Sverige där teknikvurm, upptäcktslusta och nationalism spirade. En samtid som bjöd på både hemliga kärleksaffärer och ett intresse för läran om frenologi (läran om att själsegenskaper är lokaliserade till olika delar av hjärnan).

Vi kommer även att visa föremål med koppling till temat synd och skam, bl.a. samtalsutrustningen för Heta linjen.

Fri entré till aktiviteten i Tekniska museets arkiv. Ingen föranmälan krävs. Varmt välkomna!

Program:

Föreläsning av Lena Kåreland: “Ett sällsamt dubbelliv: Gurli Linders memoarer om åren med S. A. Andrée” Kl. 14-14.45 i hörsalen. Lena Kåreland kommer och berättar både om det arkivmaterial från Tekniska museets arkiv som hon använde då hon skrev boken “Ett sällsamt dubbelliv: Gurli Linders memoarer om åren med S. A. Andrée” samt om relationen mellan Gurli Linder och Salomon August Andrée.

Öppet hus i läsesalen kl. 12.00-16.30 då du bl.a. kan ta del av:

• Klippböckerna om polarexpeditionen i fem inbundna band. Följ resan via pressklipp dag för dag, från avresan till att de upptäckts 33 år senare.

• Breven till ingenjör August Andrée från Gurli Linder

• Gurli Linders samlade memoarer

• Originalritning av kameran som var med på polarexpeditionen

• Bildspel från polarexpeditionen

• Näsduk med bilder på Andrées planerade polarexpedition från 1897

• Arkivmaterial om ballonger

• Samtalsutrustningen för Heta Linjen

Aktiviteter för barn
• Träffa den upptäcktsresande robotsälen Paro i läsesalen

• Gör dina egna ballongmagneter från våra samlingar

• Färglägg ballongtryck från våra samlingar

Tid: 12:00 – 16:30

Besöksadress: Tekniska museets arkiv på Tekniska museet, Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.

Vägbeskrivning:
Buss 69 till hållplats Museiparken.

Tillgänglighetsinformation:
För personer med särskilt parkeringstillstånd finns det en parkeringsplats direkt vid entrén till museet och ytterligare två platser mitt emot.

Kommer du med exempelvis barnvagn, rullator eller rullstol? Vid huvudentrén finns breda ramper med 2,5 graders lutning och en hiss för elrullstol. Inne i huset finns hiss mellan alla våningsplan. Det finns en ramp in till arkivet/läsesalen. Ring oss på telefonnummer 08 450 57 08 så kommer vi och visar var rampen finns.

RWC och skötbord finns vid huvudentrén (3,2 x 2,2 meter), restaurangen (3,3 x 2,2 meter) och i MegaMinds entréhall (3,4 x 2,4 meter). Sulky, bärsele och rullstol har vi ett begränsat antal av som du kan låna. Tala med personalen i informationen.

Arrangör: Tekniska museet

Kontaktperson: Lotta Oudhuis, arkivarie, 08 450 57 08, samlingsinfo@tekniskamuseet.se

Länk till webbplats

Länk till program
Länk till affisch (pdf)