Välkommen till Arkivens dag vid Arkivcentrum Norrbotten i Luleå

Arrangemang » Norrbotten » Luleå » ,

Alla intresserade är välkomna till firandet av Arkivens dag vid Arkivcentrum Norrbotten med Norrbottens Föreningsarkiv och Norrbottens museums arkiv och bibliotek, bildarkiv och föremålssamlingar.

Årets tema är Synd och skam. Det handlar om sådant man försökt glömma – och ibland också försökt gömma. I arkiven finns många spår av det som upplevts som skamfyllt och syndigt.

Under dagen bjuds besökare in i våra arkivlokaler som bara visas vid särskilda tillfällen. Även Norrbottens museums bildarkiv och delar av föremålssamlingarna och Region Norrbottens konstsamling visas denna dag.

Alla är välkomna till ett spännande föredrag av Curt Persson som berättar om rasbiologernas arbete i Norrbotten. Vår forskarsal är fylld med arkivhandlingar, föremål och skrifter med anknytning till dagens tema. Vi bjuder dessutom på syndigt gott fika.

Program:
Kl 12:00 – Arkivvisning 1

Dagens första arkivvisning ger dig chansen att komma in i vårt huvudarkiv på plan 1. Våra kunniga arkivarier berättar om arkivets innehåll med särskild fokus på dagens tema. Det är synd att missa denna chans att se vår största arkivlokal och höra vad som avslöjas inne bland hyllorna!

Kl 13:00 – Föreläsning: Rasbiologin i ett lokalt perspektiv.

Curt Persson, fil. dr, LTU, föreläser om rasbiologernas arbete i Norrbotten i praktiken. Föreläsningen ges i biblioteket vid Arkivcentrum på plan 1.

Kl 14:00 – Arkivvisning 2

Dagens andra arkivvisning öppnar dörren till våra nya arkivlokaler på plan 2. Där förvaras bland annat alla tidningslägg och annat arkivmaterial från Norrbottens-Kuriren och NSD. Dessutom visas det särskilda fanrummet, som varken innehåller något diaboliskt eller några groupies men väl fantastiska fanor och standar.

Kl 11:30, 12:30 och 14:30 – Förhandstitt bland föremålen

Vid tre tillfällen under dagen får en grupp besökare en förhandstitt i museets nya föremålsmagasin på plan 2. Museets antikvarier berättar om arbetet bakom kulisserna.

Max 10 personer/visning som tar max 30 minuter.

Hela dagen på plan 1:

Arkivcentrum Norrbotten finns på plan 1, en trappa ner från huvudingången. Forskarmottagningen är öppen kl 11-15 under Arkivens dag.

På plan 1 kan besökare se sig omkring i bibliotek och forskarsal med många intressanta handlingar och spännande föremål att studera. Glöm inte att skriva in dig i besöksboken och delta gärna i utlottningen av årsboken Norrbotten! Chans att fynda en bok eller två finns. Du är välkommen att samtala en stund med oss och varandra, sitta ner och ta en fika – vi bjuder.

Hela dagen på plan 2:

I de nya lokalerna på plan 2 visas museets bild- och föremålsdatabas, Carlotta. Lär dig att navigera bland våra föremål och foton som numera finns sökbara på webben!

Ett urval ur Region Norrbottens konstsamling visas också på plan 2.

Tid: 11:00 – 15:00

Besöksadress: Höstvägen 7 i stadsdelen Björkskatan i Luleå

Tillgänglighetsinformation:
•Fri entré till alla programpunkter
•Fri parkering
•Särskilda parkeringsplatser för rörelsehindrade
•Hiss mellan våningsplanen
•Handikapptoalett
•Teleslinga i bibliotekslokalen

Arrangör: Norrbottens museum och Norrbottens Föreningsarkiv

Kontaktperson: Karin Tjernström, 0920-24 35 53, karin.tjernstrom@norrbotten.se

Länk till program