Välkomna att fira Arkivens dag på Arkivcentrum Gotland!

Arrangemang » Gotland » Arkivcentrum Gotland » ,

I arkiven finns vittnesmål om farligt begär, förtal, sjukdom och fattigdom. I Landsarkivets utställningar får du reda på varför en resa till Gotland ledde till ett kungamord. Vi berättar också om den olyckliga kärleken fångvaktaren August hyste till den unga fången Emma. Du får även veta mer om bland annat skammen att få ett oäkta barn, om skamliga sjukdomar och om hur det var att skiljas förr i tiden.

Dessutom firar vi att folkskolestadgan från 1842 fyller 175 år. Synd vore att inte passa på att fira starten till det vi idag ser som självklart. Regionarkivet lyfter därför fram några smakprov på vad du kan hitta i de gotländska skolarkiven.

Program:
11:00 Om lust och lättja. Lotta Höglund och Madelene Nettermark, båda vid Landsarkivet, berättar om arkivfynd utifrån de sju dödssynderna. För att väga upp synden har de även tagit med de sju dygderna.

12:00 Sonia Landin håller föredrag om hur det är att vara borgerlig vigselförättare.

13:00 Bosse Carlgren, författare till många välkända sångtexter, grafiker och även ö-känd för sin gärning för gutamålet, berättar om tillkomsten av Svordomsvisan, ett inte helt okontroversiellt nummer i Magnus & Brasses krogshow ”Varning för barn”.

Visningar av arkivmagasinen kl 10:30, 11:30, 13:45 och 15:15.

Dessutom tipspromenad, arkivpyssel, bokförsäljning och kaffeservering med syndigt goda kakor. Vi hjälper dig med släktforskning i dataläsesalen, där också Gotlands Genealogiska förening deltar.

Datum: 2017-11-11

Tid: 10:00 – 16:00

Besöksadress: Broväg 27

Vägbeskrivning:
Stadsbuss linje 1 stannar 100 meter från Arkivcentrum, hållplats utanför Flexhuset. Tar du bilen, går eller cyklar hittar du Arkivcentrum mellan Gutegymnasiet och Intersport.

Tillgänglighetsinformation:
Våra lokaler ligger i markplan.
Vi har hörslinga i vår seminariesal samt anpassad toalett med skötbord.
Vi har gott om gratis parkeringsplatser utanför vår entré, samt parkeringsplats för rörelsehindrade.

Arrangör: Riksarkivet-Landsarkivet i Visby och Regionarkivet Gotland

Kontaktperson: Madelene Nettermark, 010-476 88 97, madelene.nettermark@riksarkivet.se

Länk till Regionarkivets webbplats

Länk till Landsarkivets webbplats

Det var inte alltid bättre förr!
Allt var inte bättre förr!
Fotograf: Henrik Radhe, Hemlin Foto