Välkomna till Arkivens dag på Nacka lokalhistoriska arkiv

Arrangemang » Stockholms län » Nacka » ,

I år är temat ”Gömt och glömt”. Nacka lokalhistoriska arkiv kommer att fokusera på kvinnohistoria som har varit ett tema hos oss under hela hösten.

I Nacka konsthall pågår utställningen Journalisten. Arkitekten. Konstnären. Politikern. – och andra spännande kvinnor från Nacka. I utställningen visas både okända och kända kvinnor ur Nackas historia.

Lokalhistoriska arkivet håller öppet hus och tar fram intressanta bilder och handlingar ur samlingarna. Du får också möjlighet att ställa frågor direkt till vår arkivarie på plats.

På Lilla scen hålls två föredrag. Först ut som föreläsare är My Hellsing. Hon är forskare vid Historiska institutionen och forskar inom politisk historia, socialhistoria och kulturhistoria. My Hellsing är också redaktör för tidskriften Sjuttonhundratal. Hennes bok ”Hedvig Elisabeth Charlotte” porträtterar hertiginnan som 1774 kom till Sverige för att bli maka till Hertig Karl (bror till Gustav III). På sin väg till hertigen vistades hon på Nyckelvikens herrgård. My Hellsings föredrag handlar om Hedvig Elisabet Charlottas händelserika liv.

Den andra föreläsaren är Jane Morén. Hon är författare, fotograf och är och har varit redaktör för ett flertal tidningar, bland annat den litterära tidskriften KLASS. Hon har skrivit biografin ”Min kärlek har stannat mest hos er” som handlar om kvinnokämpen Anna Johansson-Visborg som startade en kvinnlig fackförening för bryggeriarbeterskor och grundade semesterhemmet Visborgs minne. I föredraget kommer Jane att berätta mer om Anna Johansson-Visborg.

Anna Johansson-Visborg och Hedvig Elisabet Charlotta är också två av de kvinnor som porträtteras i Nacka konsthall.

Program:
Öppet hus i Nacka lokalhistoriska arkiv (ligger innanför Dieselverkstadens bibliotek) 12:00-16:00
Utställning i Nacka konsthall om Nackas kvinnohistoria 11:00- 17:00
Föreläsning med My Hellsing om Hedvig Elisabeth Charlotte på lilla scen 13:00-14:00
Föreläsning med Jane Morén om Anna Johansson-Visborg på lilla scen 15:00-16:00

Tid: 12:00 – 16:00

Besöksadress: Kulturhuset Dieselverkstaden, Marcusplatsen 17, Nacka

Arrangör: Nacka lokalhistoriska arkiv

Kontaktperson: Jenny Frisell, jenny.frisell@nacka.se

Länk till webbplats